Moja priča

Matematičarka iz Niša među svetskom elitom

Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru sa sedištem u Americi. To ne bi bilo tako čudno da se ne radi o najvećem priznanju koje je pripalo nekom od matematičara u Srbiji, ali kada se radi o profesorki Dragani to i nije neko iznenađenje budući da se za njeno ima već vezuju izuzetna postignuća u oblasti matematike.

Čudna može biti samo činjenica da jedna ovako mala zemlja kao što je Srbija ima u sebi toliko ljudskog potencijala koji stoje rame uz rame sa ono malo odabranih na svetskom nivou. Profesorka Dragana je jedna od njih. Za nju je matematike pre svega velika ljubav, ali i motivacija, podsterk da se uvek ide dalje ka novim uspesima. Svoje znanje nesebično deli drugima, ponajpre strudentima, a potom i mladim talentima Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Da biste se bavili matematikom nije vam potrebna laboratorija, skupi aparati, potrebna je volja, strast, entuzijazam, pristup bazama podataka sa radovima i naravno olovka i papir, kaže redovna profesorka Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu Dragana Cvetković Ilić.

 

“Verujem da se sklonost ka matematici na neki način nasleđuje, ali je rad svakako neophodan. Matematiku studira samo onaj koji je zaista voli jer se po pravilu za ovu profesiju ne vezuje neki veliki novac ili položaj. Da će matematika biti moje životno opredeljenje znala sam još u gimnaziji, da bi se kasnije na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu ljubav prema ovoj nauci potpuno učvrstila. Matematika je naša svakodnevnica, mada toga nekada nismo svesni”, kaže dr Dragana Cvetković Ilić.

 

Avgusta, 2019. godine nominovana je od strane Nominacionog komiteta ILAS 2020 sastavljenog od najeminentnijih matematičara Richarda Brualdia, Naira Abreua, Ravi Bapata, Steve Kirklanda, Naomi Shaked-Monderera za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja. Tajnim glasanjem koje je trajalo tri meseca, za nove članove Boarda Direktora ILAS-a izabrani su profesor dr Dragana Cvetković Ilić sa Univerzitet u Nišu, Srbija, i profesor Sebastian Cioaba, University of Delaware, America. Mandat novih članova Boarda Direktora ILAS-a traje tri godine.

 

“Za bavljenje naukom nije dovoljna samo motivacija već je potrebna i podrška institucija i države. Ministrastvo prosvete je obezbedilo pristup određenim bazama podataka, te su nam naučni radovi u velikoj meri dostupni i to je upravo ono što nas povezuje sa naučnicima iz celog sveta. Takođe, internet je izbrisao sva teritorijalna ograničenja i granice jer vi danas možete putem mejla kontaktirati naučnike iz bilo kog dela sveta, razmenjivati ideje i radove”, ukazuje Dragana koja je za svoja usavršavanja sredstva dobijala od Ministarstva prosvete jer je bila učesnik nacionalnog i nekoliko bilateralnih projekata.

 

Iza Dragane Cvetković Ilić je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade UNESCO za žene u nauci. Matematikom je okupirana od rane mladosti, kroz gimnaziju i studije je “protrčala” kako bi smo rekli u žargonu. Članica je Društva za linearnu algebru više od deset godina.

Prirodno matematički fakultet; Foto: V.P.

Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji u Vladičinom Hanu koju je zavšila ubrzano, za tri godine, a toliko joj je vremena bilo potrebno da završi i Prirodno-matematičkih fakultet u Nišu na smeru za matematiku. Prosečna ocena na studijama je joj je bila 9,89. Nagrađena je i kao najbolji student, a na fakultetu sa ponosom ističu da je jedan od profesora koji je doktorurao pre svoje tridesete godine što je na ovom fakultetu česta pojava.

 

„Zanimanje matematičara je aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom“, kaže prpfesorka Dragana Cvetković Ilić. “ Osim toga matematika je svuda oko nas i s pravom nosi epitet “kraljice nauka”.

Mada je njeno ime već dobro poznato u svetskim naučnim krugovima Dragana Cvetković Ilić je ostala u Srbiji.

 

“Ja nisam i mislim da neću otići zato što je meni ovde najlepše. Jednostavno, osećam se lepo u svojoj zemlji, okružena ljudima koje volim. S druge strane, ovaj posao mi pruža mogućnost da dosta putujem i upoznajem različite delove sveta. Naravno, da su uslovi bolji na stranim univerzitetima, to je istina i neminovnost ali takođe i naša država pokušava da kroz niz mera podrži i zadrži naučnike u Srbiji. Možda manje u tome uspeva kada su u pitanju eksperimentalne nauke ali svakako se ide u pozitivnom smeru”, kaže profesorka Dragana koja hvali osnivanje Fonda za nauku koji daje velike šanse mladim naučnicima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com