Obrazovanje

Matematičari širom sveta obeležavaju Međunarodni dan broja Pi

Od 2009. godine se zvanično svakog 14. marta u zemljama širom sveta obeležava Međunarodni dan broja Pi (π), odlukom Predstavničkog doma SAD. Broj Pi je dobro poznat svim srednjoškolcima i studentima tehničkih nauka jer se sa njim sreću svakodnevno.

Od kako se obeležava Međunarodni dan ovog broja u niškim srednjim školama se do 2019.godine održavalo i takmičenje u broju zapamćenih decimala koje su beskonačne. Prošle godine, kao i ove, takmikčenje se ne odžava zbog pandemije, ali godinu 2019. u Srbiji je obeležio upravo učenik Pravno-poslovne škole u Nišu Miloš Jovanović koji je za 10 minuta izgovorio napamet 1615 decimala ovog broja. Miloš je sada student, ali njegov rekord u zemlji je ostao.

Niški učenici, ali i ostali građani koji danas žele da se druže sa ovim čarobno čudnovatim brojem koji u sebi krije mnoge podatke, mogu to da učine u Parku znanja Regionalnog centra za obuku zaposlenih u prosveti u kome, pored mnogobrojnih eksponata, mogu da se prate i decimale broja Pi ispisane duž staza koje vode kroz park. Na stazama je ispisano 147 cifara broja Pi.

Šta simbolizuje broj Pi?

Pi je matematička konstanta, čija je približna vrednost 3,14159, a može se definisati kao odnos obima i prečnika kruga.

Oznaka za ovaj broj potiče od grčke reči „perimetar”, a čak dva naučnika su zaslužna za njeno korišćenje. Matematičar Vilijam Džouns je taj koji je simbol Pi uveo u matematiku davne 1707. godine, ali ga je tek nakon 30 godina popularizovao Leonard Ojler, švajcarski matematičar i fizičar.

Pi je iracionalan broj (ne može da se izražava kroz razlomke), pa njegov decimalni zapis nema kraja. U istoriji matematike, mnogo naučnika je pokušalo da što preciznije izračuna vrednost ovog broja, ali im to nije pošlo za rukom.

„U prvih 100 decimala možemo da vidimo datum rođenja Alberta Ajnštajna, u prvih 500 što se mene lično tiče, našao sam svoj broj fiksnog telefona“, objasnio je jednom prilikom Miloš Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com