Društvo

ČUVARI TRADICIJE: Matejevčani i čuveno slavsko “rakijanje”

Dobre običaje ne treba zaboravljati, a pogotovo ne one koji donose zabavu i druženje. U Gornjem Matejevcu, nadomak Niša, do dana današnjeg ostao je običaj da na dan slave kapije kuće budu otvorene celog dana za goste koji dolaze “na rakiju”.

Za krsnu slavu se u kućama u Gornjem Matejevcu još od prepodneva može čuti: “Dobro jutro domaćine, neka je srećna slava”. Meštani sela, uglavnom muškarci, posećuju kuće koje slave i sa domaćinom popiju po koju čašicu rakije.

Gosti se ne zadržavaju dugo, jer je mnogo kuća koje treba obići, a isto tako i domaćin uskoro dobija novu “turu” gostiju koji su došli na rakiju.

Kada prijatelji dođu na rakiju za slavskom trpezom uvek vlada dobro raspolozenje

“Tako su radili naši stari, tako smo radili i mi i preneli smo to na našu decu i unuke. To je odlična prilika da se vidimo sa prijateljima, kumovima, komšijama, a kada se doda i dobro meze i rakija, ne čudi što je mnogima ovo jedan od omiljenih običaja”, kaže meštanin Nenad Milojević, koji svakog 20. januara, za Svetog Jovana, dočeka i nekoliko desetina gostiju koji dođu na rakiju.

“Rakijanje” je, možda ponekad, nešto malo manje zanimljivo domaćicama koje i pre dolaska “zvaničnih” gostiju i po nekoliko puta postavljaju stolove. Možda se, ponekad manje dopada i onim suprugama koje čekaju muževe da se vrate sa rakijanja, kako bi krenuli na slavu, na koju uglavnom kasne upravo zbog dobrog, starog seoskog običaja.

Dobri običaji ne smeju se zaboravljati

Ipak, kako za Niške Vesti kažu domaćice u ovom selu, sve to nosi veliku draž, i ovaj lep običaj treba negovati. Matejevac je po njemu postao i nadaleko poznat, a gosti koji dolaze, kažu one, unose radost u kuću tokom celog dana.

U svakom slučaju, ukoliko vas put nanese do Matejevca za vreme neke slave, ne sumnjajte da će vas meštani povesti u obilazak kuća koje slave i da ćete vi krenuti sa njima “na rakije”. Ukoliko se to desi – ne propuštajte priliku da uživate u dobroj rakiji i društvu. Samo, ukoliko je to prvi put da idete “na rakije” budite oprezni da ne popijete koju više, jer Matejevčani “kondiciju” stiču godinama unazad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com