Društvo

Mašinski fakultet u Nišu prvi u Srbiji dobio 3D laboratoriju

Prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji, koja će studentima pružiti mogućnost da steknu teorijska i praktična znanja, otvorena je na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Prema rečima dekana Mašinskog fakulteta, ali i samih studenata, akademci će u novoj laboratoriji moći da steknu znanja na polju razvoja proizvoda i prizvodnje, projektovanja i simulacije, upravljanja projektima, koja kasnije mogu primeniti u svom profesionalnom radu i usavršavanju.

Prof. dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta

“Mašinski fakultet je prvi u Srbiji u saradnji sa kompanijom Cad Cam Dete iz Beograda osnovao ovaku vrstu računarske laboratorije. Radi se o laboratoriji 3D koja je nazvana po softverskom paketu koji u sebi sadrži procedure proračuna, crtanja, simulacije, projektovanja razvoja proizvoda, ali i procedure marketinga i prodaje što je jako bitno”, kaže profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. “Cilj osnivanja ove laboratorije je poboljšanje nastavne delatnosti na fakultetu na sva tri nivoa studija koji koriste informacione tehnologije. Sledeći cilj je poboljšanje uslova za realizaciju naučno-istraživačkih projekata, trenutno se realizuju 24 projekta koje finansira resorno ministarstvo i najzad unapređenje saradnje sa poslovnim subjektima”, naglašava dekan Pavlović.

Ova sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje više sektora počev od inženjera i projektanata, pa do dizajnera i menadžera u integrisano okruženje predstavlja jedno od najmodernijih softverskih rešenja koja se koriste u razvojno-proizvodnim procesima.

Jovan Aranđelović, student master studija

“Laboratorija je jako značajna za sve studente Mašinskog fakulteta, a u ovoj sali ćemo, zbog softvera koji je instaliran u njoj, moći da vršimo razvoj proizvoda od njegove koncepcije, preko projektovanja do analize i do praćenja životnog veka samog proizvoda. U suštini ovo je nešto novo i sve više će biti zastupljeno u kompanijama u Srbiji tako da je dobro da mi na fakultetu imamo šansu da radimo u ovakvom softveru, a iskreno ne znam da neko drugi to radi u Srbiji”, naglašava Jovan Aranđelović, student master studija na smeru mašinsko inženjerstvo.

Kreatori ove platforme objašnjavaju da ona sadrži intuitivni navigacioni kompas, odnosno aplikacije za 3D modelovanje, za projektovanje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima, odnosno pretraživanje i sistematizaciju podataka.

Čedomir Duboka, direktor komapanije Cad Cam Data

“Laboratorija će omogućiti studentima i nastavnicima da na jedinstvenoj bazi rade svoje projekte, inoviraju procese koji se primenjuju u industriji i praktično mogu da prate ceo ciklus razvoja proizvoda od ideje do njegove realizacije”, kaže Čedomir Duboka, direktor komapanije Cad Cam Data. “Prepoznali smo vrednost formiranje ovakve laboratorije i zajedno sa fakultetom smo to odradili do kraja. Najveća vrednost platforme je što će student ii nastavnici fizičke laboratorije u kojima su radili eksperimente sada da premeste u virtuelnu laboratoriju i uz pomoć platforme da simuliraju ceo put jednog proizvoda”.

Otvaranju laboratorije prisustvovao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik

“Gad Niš koji želi da postane grad naprednih tehnologija pozdravlja ovakve inicijative koje fakulteti sprovode sa privatnim kompanijama”, kazao je Zdravković. “Ovo je izuzetno značajan dan za naš grad al ii za studente koji će moći svoja znanja da primenjuju u kompanijama. U današnje vreme nije samo programiranje deo naprednih tehnologija već je i programiranje koje ima svrhu stvaranja dodatnog proizvoda, korišćenje softvera u stvaranju konkretnog proizvoda , jedna od stvari na koju privreda može da računa”, dodao je gradski većnik Zdravković.

Na otvaranju laboratorije su studenti demonstrirali neke mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše, na primeru humanoidnog robota Poppy i Utvinog niskokrilca “sova”. Profesori Mašinskog fakulteta u Nišu su prikazali primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com