Društvo

MAŠINSKI FAKULTET OBELEŽAVA 58 GODINA POSTOJANJA: Najveći ponos fakulteta su studenti

Mašinski fakultet u Nišu u petak, 14. decembra, obeležava 58 godina postojanja i rada. Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Fakulteta biće održana sa početkom u 12 časova uz prisustvo najuglednijih zvanica univerzitetske javnosti, resornih ministarstava, predstavnika lokalne samouprave, i uz prigodan kulturno-umetnički program.

Po peti put u istoriji Fakulteta povodom Dana Fakulteta biće dodeljene zlatne diplome generaciji studenata, koja je diplomirala na Mašinskom fakultetu u Nišu pre 50 godina, kalendarske 1968. godine.

“Mašinski fakultet danas predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku ustanovu, koja uspešno prati razvoj nauka i tehnologija u oblasti mašinskog i industrijskog inženjerstva u svetu, i predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u 21. veku”, kaže dekan fakulteta profesor dr Nenad T. Pavlović.

Od osnivanja do danas na Fakultetu diplomiralo je više od 6000 diplomiranih, master inženjera, 188 magistara i 156 doktora nauka. Danas na Mašinskom fakultetu radi 99 nastavnika i saradnika, 10 istraživača na projektima, kao i 41 nenastavni radnik.
Nastavni proces na Mašinskom fakultetu se već godinama unazad odvija u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, što podrazumeva konstantno osavremenjivanje obrazovnog procesa u cilju ostvarivanja veće efikasnosti studiranja, aktivnijeg učešća studenata u nastavi i kompatibilnosti sa evropskim sistemom visokog obrazovanja. Na Fakultetu se realizuju: studijski programi u oblasti Mašinskog inženjerstva na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama, kao i studijski programi u oblasti Inženjerskog menadžmenta na osnovnim i master akademskim studijama.

“Ono što posebno raduje je broj studenata koji pokazuje tendenciju rasta, što uliva nadu da su studijski programi koji se realizuju na Fakultetu primamljivi i da ovaj Fakultet drži korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju mladih ambicioznih ljudi koji žele primenljivo znanje i svetski priznate diplome”, dodaje dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Na Fakultetu se trenutno realizuje 13 međunarodnih projekata, kao i 28 nacionalnih projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tradicionalne međunarodne konferencije Masinig, Želkon, Simtrem, Saum, kao i veliki broj uspešno organizovanih naučnih skupova, seminara, predavanja i radionica upotpunjuje sliku Fakulteta kao uspešne obrazovno-naučne ustanove.

“Fakultet se naročito ponosi svojim studentima koji su ostvarili značajne rezultate na takmičenjima u znanju i sportskim disciplinama. Dan Fakulteta je takođe prilika da se uruče nagrade i najboljim studentima Fakulteta. Mašinski fakultet u Nišu je, uz nesebičnu pomoć firmi, preduzeća i kompanija sa kojima Fakultet već godinama uspešno sarađuje, uspeo da obezbedi vredne nagrade, laptop računare, tablet računare i novčane nagrade, za najbolje studente Fakulteta”, kaže dekand dr Nenad T.Pavlović. “Najveći ponos Fakulteta su diplomirani studenti koji uspešno nastavljaju svoje obrazovanje kako na našem fakultetu tako i na prestižnim univerzitetima u svetu, učestvuju u realizaciji naučno-istraživačkih projekata i praktično realizuju znanja stečena na Mašinskom fakultetu u Nišu kao zaposleni u preduzećima i kompanijama u zemlji i svetu”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com