Obrazovanje

Mašinski fakultet iz Niša domaćin međunarodne konferencije termičara „SIMTERM.4E“

O toplanama, energetici i zaštiti životne sredine na jednom mestu!

Mašinski fakultet iz Niša i Društvo termičara Srbije, organizuju 20. konferenciju termičara Srbije pod nazivom „Simterm.4E“. Konferencija će se održati od 18. do 21. oktobra u hotelu „Tami“ u Nišu, a cilj konferencije je okupljanje stručnjaka iz oblasti energetike. Prva konferencija održana je još 1962. godine, i kroz različite društvene izazove nastavila je sa radom i tradicijom okupljanja najvećih naučnika iz oblasti energetike.

 

„Ratovi i ekonomski problemi doveli su do prekida konferencije nekih godina, ali već par godina se konferencija redovno organizovala u Sokobanji, ali smo se ove godine odlučili da konferenciju organizujemo u našem carskom Gradu“ – izjavila je prof.dr Mirjana Laković, predsednica Organizacionog odbora konferencije.

U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 100 naučnih radova u ukupno 15 oblasti energetike, autora iz 25 zemalja sveta, čime Niš učvršćuje svoju poziciju prestonice nauke o energetici na prostorima Zapadnog Balkana.

„U zvaničnom, naučnom delu konferencije, o najznačajnijim dostignućima i gorućim problemima u svetlu energetske krize i energetske tranzicije, govoriće eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Teme konferencije povezuju 4 neraskidivo povezane oblasti nauke – energiju, efikasnost. ekologiju i ekonomiju. Ono što je sa aspekta društveno gorućih pitanja od velikog značaja jeste i početak grejne sezone, čemu će biti posvećen poslednji dana rada konferencije. Panel sa predstavnicima svih najvećih toplana u Srbiji biće održan u petak, 21.10.2022“ – nastavlja profesorka Laković. Paneli koji su i do sada organizovani na ovaj način pokazali su se odličnim alatom za postizanje stabilnijeg snabdevanja toplotnom energijom, ali i uspostavljanje komunikacije izmešu potrošača i proizvođača toplotne enrgije.

U okviru konferencije, profesorka Laković ističe posebno dan posvećen studentima i mladim istraživačima:

„Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Posebno je značajno i za nas kao univerzitetske profesore, ali i za naše studente da sagledamo neophodnost inovacija u obrazovanju novih naraštaja energetičara, o čemu će govoriti akademik Milun Babić, čije neizmerno iskustvo u oblasti energetike i obrazovanja daje pečat ovom događaju“.

Očekuje se da konferenciju otvore predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnici Grada Niša, dok će prisutni biti svi dekani tehničkih fakulteta iz okruženja, kao i veliki broj stručnjaka iz ove oblasti.

Ovogodišnja SIMTERM.4E konferencija u organizaciji Mašinskog fakulteta iz Niša i Društva termičara Srbije, okupiće učesnike iz 25 zemalja, a održaće se od 18 do 21. oktobra u Nišu. Zvanični jezik konferencije je engleski, a sve informacije dostupne su i na internet sajtu: http://simterm.masfak.ni.ac.rs/index.php/en/

Učešće na konferenciji je moguće uz prijavu na sajtu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com