Zdravlje

Mart je mesec podizanja svesti o endometriozi: NIKO NIJE KRIV ŠTO JE BOLESTAN!

Mart je mesec podizanja svesti o endometriozi, bolesti koja sve više uzima danak a njene pacijentkinje očajne u potrazi za lekom, boljim uslovima lečenja, bržom dijagnostikom i razumevanjem okoline. Endometrioza je oboljenje koje karakteriše rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se uobičajeno nalazi, ali se ona neretko nađe svuda u telu. O svim izazovima i svakodnevnim problemima na Endo Kafeu govorile su dame koje imaju ovu dijagnozu, predvođeni udruženjem koje ih okuplja “Žuto uže”.

Predsednica Udruženja žena koje bouju od endonetrioze “Žuto uže ” Jelena Pack, organizovala je Endo Zoom Kafe na kojem je učestvovalo preko sedamdeset žena. Na ovom veoma bitnom događaju a vezanom za podizanje svesti o ovoj bolesti, učestvovala je i muzička umetnica iz Niša, umetnički rukovodilac grupe Gracija, Suzana Petrović, koja je sa svojim endo sestrama podelila svoje životno iskustvo. Ona je pre nekoliko meseci javno reka da boluje od endometrioze i da obelodanjivanjem svoje dijagnoze ona želi da pomogne i ostalim ženama koje se nađu u njenoj situaciji kako da se sa svim problemima lako izbore.

Kako je Suzana profesor u jednog niškoj gimnaziji, javna ličnost i veoma poštovani muzički umetnik a njena grupa poznata u čitavom regionu, njena ulog u čitavoj borbi je puno zapažena a po mnogim komentarima Nišlijki ova mlada žena jeste i veoma hrabra.

“Na Endo Kafeu koji je bio organizovan mi dame sa endometriozom iznele smo iskustvo sa ovim još uvek nedovoljno poznatim oboljenjem,  želeći da istaknemo da endometrioza značajno umanjuje kvalitet života žene i može da dovode do steriliteta”, rekla je Suzana Niškim Vestima.

Grupa Gracija; Foto: Lična arhiva Suzana Petrović

Grupa Gracija je komponovala pesmu koju je posvetila ženama obolelim od endometrioze, a ovaj niški sastav je napravio i projekat pod sloganom “NIKO NIJE KRIV ŠTO JE BOLESTAN” sa željom se javnosti bolje obavesti o endometriozi, a to jeste podrška svim hrabrim ženama koje se suočavaju sa ovom teškom bolešću. Projekat obuhvata pesmu, fotografiju, književnost i scensku umetnost a u realizaciji projekta pomogali su mladih daroviti ljudi  Mateja Jezdić, Milica Tasić i Veljko Petruševski.

“Na ovom Endo Zoom Kafeu, bila je velika privilegija što se uključio i Doktor Elijas Takos koji je na veoma jednostavan način objašnjavao ženama o mogućim uzrocima nastanka ove bolesti, o manifestacijama i njenim tokom lečenja. Odgovarao je i na pitanja svih žena obolelih od endometrioze. Kao profesor engleskog jezika Jasmina Karatošić , bila je u ulozi prevodioca. Zoom Kafe je trajao puna tri sata a učesnice su imale priliku da podele svoje iskustvo sa endometriozom – što znači da je podrška veoma potrebna kao i razumevanje okoline”, rekla je Suzana.

Na kraju ovog veoma važnog Endo Zoom Kafea sve učesnice su bile u prilici da vide spot grupe Gracija.

“Budimo empatični i humani jer ne znamo ko se sa kakvim mukama suočava – NIKO NIJE KRIV ŠTO JE BOLESTAN!”, poručila je Suzana čitateljkama Niških Vesti.

1 od 10 žena ima dijagnozu: endometrioza!

Jedini način da se postavi dijagnoza ove bolesti je operacija (uglavnom laparoskopski)! To znači da ukoliko simptomi nisu toliko jaki i dugotrajni (kod nekih žena traju i po 25 godina pre operacije), vama je neophodna operacija, jer, u suprotnom, vi nikada nećete otkriti da bolujete od endometrioze. Nijedan ultrazvuk, magnetna rezonanca ili kompjuterska tomografija to stanje ne može da vidi i potvrdi.

“Iako ne znamo da li je uzrok bolnim menstruacijama endometrioza ili neko drugo stanje, žene obolele od endometrioze dele istu sudbinu u reproduktivnom periodu. Iz tog razloga, ovo udruženje je namenjeno svim ženama uzrasta od 10-80 godina koje se osećaju usamljene u tim danima, ili su toliko iscrpljene od bolova da bi najradije uzele bolovanje ili se pokrile preko glave i ostale ceo dan u krevetu. Koliko vas koje nemaju dijagnozu endometrioze poznaje ovaj osećaj? Ovde smo da razmenimo iskustva i pomognemo jedna drugoj”, poručuje Jelena Pack sa zvaničnog sajta udruženja Žuto uže. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com