Društvo

Maršom “Besmrtnog puka” u Nišu obeležen Dan pobede (FOTO+VIDEO)

Povodom Dana pobede, 9. maja u Nišu je organizovan marš “Besmrtnog puka” kojim se čuva sećanje na stradale vojnike i civile u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Maršu od logora “Crveni Krst” do Trga Kralja Milana prethodilo je polaganje venaca na spomenik crvenoarmejcima nastradalim novembra 1944. godine nadomak Niša prilikom američkog bombardovanja.

Vence i cveće na spomenik položili su predstavnici grada i niških gradskih opština, Nišavskog okruga, vojske, policije, Rusko-srpskog humanitarnog centra, vojni veterani, motociklisti, članovi različitih organizacija i udruženja.

Kolonu su predvodili motociklisti i gradjani, medju kojima i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, sa transparentom “Besmrtni puk Niš”.

Učesnici skupa nosili su fotogafije predaka nastradalih u Prvom i Drugom svetskom, ali i fotografije svojih prijatelja i rodjaka nastradalih u ratovima na prostoru nekadašnje Jugoslavije i tokom NATO bombardovanja.

U koloni je bilo više stotina gradjana, a mnogi od njih nosili su srpske i ruske zastave, kao i nekoliko ruskih zastava sa latiničnim slovom “Z” i simbolima Donjecke Republike.

Član organizacionog odbora, narodni poslanik Srpske napredne stranke Miloš Bandjur podsetio je da su gradjani Niša i prethodnih godina, sve do 2019. godine Dan pobede obeležavali maršom “Besmrtnog puka”.

“Obeležavanje Dana pobede posebno je važno sada kada postoje pokušaji da se istorija prekroji i ne samo da se prekroji već da se gleda kroz negativ, a to znači da se oni koji su bili zločinci prikažu kao žrtve, a da oni koji su bili oslobodioci, da se prikažu kao dželati”, izjavio je Bandjur.

On je kazao da mi pamtimo istoriju onakvu kakva jeste i zato redovno obležavamo Dan pobede.

“Znamo da su Sovjetski savez i njegovi narodi, kao i naš narod dali odlučujući doprinos pobedi nad nacizmom. Tu su i zapadni saveznici, ali je njihova volja da li žele ili ne da proslavljaju ovaj dan ili Dan Evrope”, izjavio je Bandjur.

Prema njegovim rečima, kroz obeležavanje Dana pobede srpski narod daje podršku ruskom narodu i ruskom rukovodstvu da istraje u borbi protiv nacizma, u denacifikaciji Ukrajine i konačnoj pobedi “pravih vrednosti”.

Skup je završen polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Često, gledajući fotografije sa martovskih demonstracija 1941, pitao sam se, šta bi sa tim narodom. Zar je toliko teško bilo primetiti da je u momentu kada je ratna mašinerija krenila da para po šavovima Evrope, bilo najpametnije neštrčati, mudro ćutati, biti neprimetan. Ta energija i taj nemir vidljiv u očima tih ljudi sa ulica na fotografijama je koštao ovaj narod stotine hiljada života sunarodnika izgubljenih potom, etnički očišćene teritorije, prokockana država i društvo krvlju stvoreno u ratu samo 25 godina ranije, dolazak komunista i opšta respresija nad dužnim i nedužnim…sve je moglo drugačije da samo nismo za tudji interes, na tudji mig, ludovali na ulicama tada.
    I evo doživeh da i sada gledam ljude kako paradiraju sa zastavama druge države, kako njihove simbole na majcama nose, kako njihove vrednosti i potrebe stavljaju iznad svojih. Kako likuju nečijem tudjem sukobu. Opet djavola vrebamo. Glupost se ovde u genima na decu prenosi.

  2. kad vidis ko je u prvim redovima stao da se slika da te prosto bude sramota da prisustvujes ovakvom jednom dogadjaju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com