Region

MARŠ U ČAST SLAVNOG JUNAKA Topličkog ustanka, komandanta Jablaničkog odreda poručnika Dimitrija Begovića

MARŠ: Dobri Do-Begovića grob-Prolom Banja

Marš u čast slavnog i zaboravljenog junaka Topličkog ustanka, komandanta Jablaničkog odreda poručnika Dimitrija Begovića, biće održan na 103. godišnjicu njegove pogibije u ataru sela Vlasovo 14. marta.

Marš će se izvesti na relaciji Dobri Do (mesto rođenja) – Ivan Kula – Đake – Begovića grob (mesto pogibije) a potom će se učesnici spustiti do Prolom Banje u dužini od 18+9 km.

Begović je bio jedan od najhrabrijih junaka Topličkog ustanka, kome su Bugarski zločinci celu porodicu – ženu i petoro dece, zatvorili u kuću i zapalili, posle njegovog odbijanja da preda sebe i drugove, nakon sloma Topličkog ustanka u proleće 1917.god. Priča se da su žena i deca bili čvrsto zagrljeni kada su živi izgoreli, nakon toga sve zajedno, tako ugljenisane i zagrljene sahranili su ih u jednu grobnicu.

Dimitrija su ubili Bugari – tačnije Dimitrije je aktivirao dve bombe i ubio sebe i nekoliko Bugarskih oficira koji su ga opkolili, posle žestoke opsade i potere u ataru sela Vlasovo, nakon izdaje jednog meštanina. Čin njegove pogibije je čin vredan divljenja i poštovanja, nešto nalik slavnom Vojvodi Sinđeliću.

Vreme prema prognozama od 5 do 15 stepeni. Oblačenje adekvatno vremenskim uslovima, ranac, boca vode 1-1,5 litra, sendviči, slatkiši i preobuka. Učešće na maršu: 500,00 dinara. Prijave preko poruka, planinarskih klubova ili na 064/8-330-220.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com