KulturaMoja priča

Marko Milisavljević, solo pevač: Kad sam na sceni za mene postoji samo publika

Marko Milisavljević (29) je diplomirani master muzičke umetnosti. Studirao je solo pevanje na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu u klasi profesorke Aleksandre Ristić, gde sada radi kao saradnik u nastavi. Niška, pa i šira javnost, poznaje ga kao člana Akademskog hora Studentskog kulturnog centra Niš čiji je višegodišnji član.

Njegove solo deonice su uvek praćene dugim aplauzom. Zapažena je i njegova uloga u operi “Služavka gospodarica” koja je izvedena u Narodnom pozorištu u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš.

Ne pravi razliku između Milanske skale i pozorišta u Nišu jer, kako kaže, ne bira mesto gde će pevati, važna je samo publika kojoj se obraća ma gde ona bila. Kada razmišlja o budućim koracima u mislima su mu doktorske studije. Očekuje ulogu u operi “Karmen” čija piriprema počinje 2022.godine. Nastavlja saradnju i sa Studentskim kulturnim centrom Niš.

“Još kao student pristupio sam Akademskom horu na početku kao član, a tokom vremena počeo sam i sa solo nastupima sa njima. U jednom momentu su se ispunili uslovi da postanem i asistent dirigentu Zoranu Stanisavljeviću i počeo sam da se bavim i pedagoškim radom što mi jako znači zbog toga što se pedagogijom bavim i na fakultetu”, kaže Marko.

A kako je sve počelo za ovog mladog umetnika najteže je pitanje.

“U nižoj muzičkoj školi u Knjaževcu gde sam rođen ali sam se sa 15 godina preselio u Niš, zavšio sam klavir. Kada sam upisivao Muzičku školu našao sam se pred dilemom da li nastaviti sa klavirom ili upisati teoretski odsek. Onda se u jednom momentu rodila ideja da probam solo pevanje. Prosto sam probao, krenuo, upisao i više se to nije moglo zaustaviti. U poslednje vreme ima dosta kandidata za solo pevanje i ima puno talentovane dece”, dodaje Marko.

Za solo pevanje se u mnogo manjem broju odlučuju dečaci pa se otuda sasvim prirodno nameće pitanje šta je to što je kod Marka presudilo da se otisne tim vodama.

“Najvažnija je, kao i za sve u životu čime se bavimo, da postoji bezuslovna ljubav prema našem izboru. To je presudilo i kod mene da se bavim solo pevanjem mada je činjenica da se za to više odlučuju osobe ženskog pola. Uvek je manje dečaka na odseku za solo pevanje jer u vreme kada odrastaju to im nije tako blisko i prosto se teško prepoznaju u tome da jednog dana mogu da stanu na scenu i da pevaju na taj način. Ali je to predivan osećaj. Čim malo zađete ispod površine tu se krije jedna oaza predivnih stvari i preinspirativnih stvari. Možete pevati i na sceni, pevati koncertno, uloge, tako da je to nešto gde stalo možete da istražujete i stalno da pronalazite nešto novo, što kao izvođača što i kao pedagog”, objašnjava Marko.

Osim što nastupa koncertno Marka sve češće viđemo i u operama.

“Opera je jako zahtevna i traži veliku koncentraciju. Scenski nastup je uvek izazovniji jer poseduje još jednu dimenziju, a to je gluma. Kada radite sa dobrim i kvalitetnim rediteljima to se lako uskladi. U “Slepom mišu” i “Seviljskom berberinu” to je bio Ivan Vuković, a sada u “Služavki gospodarici” sa Milošem Cvetkovićem. U saradanji sa njima svi ti problemi se lako rešavaju. Oni lako i brzo donose rešenja u glumačkom smislu koja moram da savladam na sceni. U početku je to malo problematično ali posle više proba kada telo usvoji neki poret i to pređe u gotovo mehaničku radnju, sve to prestaje da bude problem. I sam tekst koji pevate diktira vam određeni scenski pokret kao i kostim koji imate jer tako u potpunosti ulazite u ulogu koju imate. Onda prestanem da razmišljam o tome i sve postoje jedna skladna celina koju publika vidi”.

U komičnoj operi ” Služavka gospodarica” kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, Marka je publika gledala u ulozi Uberta koji je osvojio publiku.

“To je jedan džangrizavi neženja, komičan i tipičan lik u kome možemo da prepoznamo u nekoj meri i današnjicu. Radnja se događa u starom Napulju, u ruiniranoj palati punoj pacova, živi stari neženja Uberto sa svojom mezimicom, lenjom Mačkicom, koja veruje da je jedina i prava gospodarica kuće. Na tavanu palate stanuju služavke, sestre Serpina i Belinda, kao i njihova majka, kuvarica zvana La Mamma. One nisu vične kućnim poslovima, preziru rad, lenje su i bezobrazne, ali sanjaju o boljem životu. Zato su naumile da udaju lukaviju, ambiciozniju i lepšu sestru, Serpimu, za izlapelog gospodara Uberta i tako sebi obezbede udoban život”, objašnjava u kratkim crtama Marko svoj lik i njegovu sudbinu na sceni.

Da uspe u poslu koji voli Marku u mnogome pomaže njegova porodica koja ima dosta strpljenja za njegove duge probe, često odsustvovanje od kuće, ali i razumevanja za pomalo neobičan poziv.

“Kada se privodi kraju priprema neke uloge puno sam odsutan od kuće, nedostaje mi to što nisam sa njima, ali supruga je tu da mi sve olakša. Ulogu za “Služavku gospodaricu” pripremao sam aktivno dva meseca. Neke druge uloge u operama gde ima više uloga, gde se pojavljuje i hor, veliki orkestar, konkretno mislim na “Slepog miša” i “Seviljskog berberina”, one su zahtevale više vremena za priprime. Na tim ulogama sam radio i tri do četiri meseca”, kaže Marko.

Kaže da je generalno više ljubitelj savremenijih kompozitora. Pronašao se u Lidu, ali i Vagneru, Maleru, Štrausu. Najviše ga privlače muzičke drame, a od ne scenskih dela Lid preovlađuje i to najradije peva.

“Uzora u jednom konkretnom čoveku nemam, ali svi najveći baritoni ili bas baritoni su mi dragi. Rado ih slušam i istražujem kako su oni dolazili do nekih rešenja.A kada se radi o tome gde bih voleo da nastupam nemam ogračinenja. Voleo bih da pevam svuda gde mi se ukaže prilika. Ne doživljavam neka mesta ili neke operske kuće kao važnije od drugih. Podjednako mi je drago i Narodno pozorište i Milanska skala, ako jednog dana dođem do nje. Pevam za publiku gde god da je ona”, ističe Marko čekajući svoju novu ulogu u operi “Karmen”.

_________________________________________________________________________________________________________-

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Јао, дивно… а, кад је то (и шта) овај дечачић певао у Ла Скали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com