Kultura

Marija Dragojlović dobitnica nagrade šestog Niškog salona 12/2 za ciklus “Sedam mora”

Кomisija u sastavu Tatjana Perevalov, dizajner tekstila i profesor u Umetničkoj školi u Nišu, Emilija Ćoćić Bilić, kustos i direktor Galerije SLU Niš i dr Nikola Marković, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, donela je jednoglasnu odluku da nagrada Niškog salona ove godine bude dodeljena Mariji Dragojlović, u selekciji muzejskog savetnika Julke Marinković.

Umetnica se nagrađuje za izložena dela: Sargaško, Mramorno i Crno more iz ciklusa „Sedam mora“.

Radovi su nastali tokom prošle i ove godine, kada je svet suočen sa krizom, pandemijom, izlolacijom, a Marijini horizonti posmatraču nude oazu mira, tišine, spokoja. Iako strogo geometrijski određeni , daju slobodu i mogućnost promišljanja o novoj realnosti.

Po rečima selektorke izložena dela odaju utisak tišine, mirovanja, praznine i ponitanja u dubine smisla današnjeg otuđenog sveta. „Ispod naizgled mirne površine, atmosfera u njima deluje napeto i zgusnuto“, ističe Julka Marinković.

Marija Dragojlović rođena je 1950.godine u Jugoslaviji. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde živi i radi. Imala je više samostalnih izložbi , izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više nagrada, među kojima su nagrade za slikarstvo Oktobarskog salona 1984. i Memorijala Nadežde Petrović 1984, nagrada iz Fonda „Ivan Tabaković“ 2007, „Politikina“ nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ 2010. i nagrada „Sava Šumanović“ 2016.godine.

Dela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Кruševcu, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, Narodnom muzeju u Vranju, Savremenoj galeriji u Aranđelovcu, Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, kao i privatnim kolekcijama.

Izložbu Niški salon 12/2 Galerija savremene likovne umetnosti Niš priređuje šesti put i ona predstavlja dijalog i razmenu mišljenja i dvoje selektora kroz radove 12-oro umetnika. U selekciji Julke Marinković, muzejskog savetnika u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku našli su se umetnici : Marija Dragojlović, Ljiljana Šunjevarić, Кatarina Alempijević, Jovan Čekić, Ivan Šijak i Miljan Nedeljković. Izbor Đura Radonjića, redovnog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu su Кatarina Đorđević, Ivana Stanković, Jovan Spasić, Milan Velinović, Radmila Matejević i Aleksandar Milanović.

Izložba u Oficirskom domu biće otvorena za posetioce do 20. decembra, uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com