Kultura

MARČELO: Nema bekstva od sećanja!

„Higijena nesećanja“ naziv je najnovijeg romana Marka Šelića Marčela, koji je u okviru 14. Svetosavskog sajma knjiga promovisan u Oficirskom domu u Nišu. Roman je deo trilogije „Malterego“, koju kao urednik potpisuje Dejan Stojiljković, popularni niški pisac i scenarista.

„Higijena nesećanja“ je intrigantna priča o stvarnom i nestvarnom, o grupi mladih ljudi koji dospevaju u gravitaciju zagonetnog čoveka koji nudi izlaz. Uvlačeći svoje junake u vrtlog besa, u drugom tomu svoje tgrilogije, Marko Šelić kroz prepoznatljivu fragmentarnu strukturu, nudi čitaocima odgovore, ne bi li postavio nova pitanja, jer kako i sam kaže, izgleda da nema bekstva od sećanja.

„Stavovi Janka Žagara, narečenog negativca iz mog romana, prvenstveno dekonstruišuće deluju na mene samog, na vas, na sve. Jer to što on priča zvuči nam da je prokleto u pravu. On vrlo dokumentovano dokazuje do koje mere smo budale i koliko smo bespomoćni, kao i do koje mere je naše društvo došlo u situaciju da će zaista sve trajati tri dana, svako čudo, i da ne postoji nikakav izliv besa koji će doneti permanentnu promenu“, kaže Marčelo, objašnjavajući da njegov glavni lik iz romana smatra da u svemu tome nema nikakve nepravde i da je to tako zato što je naš intelektualizam u jednom trenutku postao jalov i nespreman da stane na čelo naroda, onako, kako to u kriznim situacijama mora.

„Sve se to dešava. Malo izgubiš posao, malo te zabrane ovde, onde… Nije lako, al’ živi se zar ne? Jel ima neko da je spreman da zapravo podnese bilo šta, što bi došlo, za stvar?

“Druga knjiga „Higijene nesećanja“ govori o razočaranim obrazovanim mladim ljudima koji u sebi nose dozu gorčine zbog svega što im današnjica donosi, i koji nemaju više šta da izgube. Njih u svoj plan uključuje čovek kome ljudski život ne znači ništa, koji ima novca i vešt je sa manipulativnim tehnikama. Njegove ideje nisu i moje ideje, one više oslikavaju moje najcrnje slutnje i najmračnije strahove“, otkriva Marčelo.

Iako se u svom stvaralaštvu trudi da, onim što radi, pokrije osećanja koja zapaža u svojoj generaciji, koja nema vremena za projektovanje planova za budućnost, jer, kaže budućnost je stigla i nije ni nalik onoj koju su generacije zamišljale.

„Mene su učili da umetnost mora da ima odnos prema vremenu. Ko toga neće da se igra, možda da razmisli da promeni zanimanje i ne mora da se bavi baš umetnošću. Mislim da umetnost može da bira razne načine kako će da kaže šta misli o svom vremenu. Ali u svakom slučaju njena odlika mora biti hrabrost i mora biti beskompromisnost. Ako nešto misliš onda to tako misliš. Da li je to sad hod po žiletu ili po ljubičicama, i jedno i drugo moraš da izneseš“.

Iako je krenuo sa proznim stvaralaštvom, Marka Šelića Marčela javnost je upoznala putem muzike. Pored pet romana, snimio je i pet muzičkih albuma, a poslednji, „Napet show“ izašao je pre četiri godine.

„Ja, tehnički rečeno, nisam muzičar. Sve što radim, za osnovu ima bavljenje jezikom i pisanjem. Pre nego što mi se desilo to „dvojno državljanstvo“ u kreativnom smislu postojala je proza, a ne poezija. Međutim, kad ste prokazani neprijatelj režima „najboljeg na svetu“ onda vas malo i nema tamo gde mogu da spreče da vas ima. Mislim pre svega na domaću muzičku scenu. Ova godina je donela naznake da ću sigurno provesti neko vreme i u svojoj „drugoj otadžbini“, apropo priče o „dvojnom državljanstvu“ a to je muzika. Spremamo se da počnemo rad na šestoj ploči i čim me prođe strašna prestravljenost jer odavno to nisam radio, i u najboljem mogućem scenariju, ove godine će se pojaviti i završnica trilogije Malterego i taj novi album….Jedno od ta dva baciću u reku“, kroz šalu i smeh kaže Marčelo.

Marko Šelić Marčelo je pored pisanja i muzike bio angažovan kao kolumnista u Politici, pozorištu Dadov, a trenutno je član redakcije „Veseli četvrtak“ gde radi adaptaciju prevoda uvodnika za Dilana Doga.

Marčelo slovi za jednog od čitanijeg savremenog srpskog pisca mlađe generacije, čiji je roman „Higijena nesećanja“, prošle godine, ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu.

„Možda se moje knjige igraju sa realnošću, koja je za neke ljude više za neke manje razočaravajuća, ali ono što je najvažnije posle čitanja ovih knjiga niko nije razočaran“, zaključuje Marčelo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com