Društvo

„MARA“ OBELEŽILA GODIŠNJICU RADA I SLAVU: Ordinacija je otvorena, sada se čeka „Predah od roditeljstva“

Centar za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju „Mara“ obeležio je godišnjicu rada i slavu prepodobnog Prohora Pčinjskog. Obeležavaju slave, ali godišnjice rada prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz grada, saradnici i prijatelji ove ustanove, roditelji štićenika za koje su korisnici usluga „Mare“ pripremili bogat kulturno umetnički program.

Među gostima su bili i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, gradobačelnik Niša Darko Bulatović, većnica Tijana Đorđević Ilić.

Vreme jubileja i slave je vreme kada se govori o onome što je urađemo do sada, ali i vreme kada se planiraju radovi u budućnosti, a u ustanovi „Mara“ imaju čime da se pohvale kada se radi o radu u proteklih godinu dana, ali su puni i ideja koje tek treba realizovati. Ono na čemu posebno insistira direktor ove ustanove Miloš Ranđelović je otvaranje ambulante u okviru Centra, ali je njegova želja da konačno zaživi program „Predah od roditeljstva“.

Miloš Ranđelović, direktor Centra “Mara”

„Posebno se ponosimo time što su stvoreni uslovi da se pokrene nova usluga, a to je „Predah od roditeljstva“, kaže Miloš Ranđelović. „Osim toga otvorili smo i ordinaciju u kojoj naši korisnici mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu pomoć i tako skrate vreme i olakšaju roditeljima čekanje u zdravstvenim ambulantama. Dobili smo od Udruženja Duh Amerike sa kojim sarađujemo EKG aparat što je bio jedan od naših zahteva da ordinacija zaživi. Sada imamo svu apareturu i ordinacija je opremljena u potpunosti“.

Kada se radi o „Predahu od roditeljstva“ direktor Ranđelović kaže da je sve završeno za pružanje ove usluge i da im je u tome dosta pomogao grad, ali budući da je to usluga koju odobrava resorno ministarstvo, morali su da ispune i sve uslove koje je ono propisalo.

„Sledeći korak je da primimo nove radnike koji bi brinuli o našim korisnicima u ovom programu. Odluku o tome treba da donese, takođe, resorno ministarstvo i mi je očekujemo bukvalno svakog dana“, dodaje direktor Ranđelović.

Gradska većnica Tijana Đorđević Ilić dodaje da je grad posredovao oko toga da se usluga „Predah od roditeljstva“ realizuje.

„Grad je pomogao u okviru svog ovlašćenja i onoliko koliko je mogao, ali još uvek čekamo dozvolu od Komisije Vlade Republike Srbije za prijem sedam radnika koji su neophodni za uvođenje nove usluge“, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić. „Svakog meseca saglasnost za prijem ovih radnika daje gradonačelnik Niša i ona se šalje Komisiji. Što se tiče sredstava u budžetu grada koja su namenjena ovoj ustanovi i ovoj usluzi ona su određena i za sledeću godinu, a ove godine je to je bilo 12 miliona. Planiramo da ta suma ostane i iduće godine“.

Većnica Tijana Đorđević Ilić dodaje da će „Mara“, kao i ove, i sledeće godine imati budžet do 60 miliona dinara.

Centar „Mara“ trenutno ima 70 korsinika i to je gornja granice.

„Ono što mi sa njima radimo svakog dana je da pokušavamo da zadržimo njihove stečene navike i da ih što više osamostalimo, da ih uklopimo u širu društvenu zajednicu i da oni, koliko-toliko, budu samostalni. To će olakšati život i njima i njihovim porodicama, a naš osnovni cilj je da im pružimo dnevnu negu, da nakon 17 sati odu kući bezbrižno, da roditelji budu sigurni da su na pravom mestu, i da su svi zadovoljni“, ističe Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com