Naša sela

Mapiranje napuštenog poljoprivrednog zemljišta

Do kraja godine završava se mapiranje zapuštenih parcela u državnoj svojini. Ove godine, identifikacija se realizuje u 13 jedinica lokalnih samouprava, među kojima je i Niš.

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora.

Najvažnija je efikasna upotreba zemljišta ali i ostalih resursa, kako bismo povećali i unapredili konkurentnost i produktivnost.

Prema rečima Marka Vranjkovića, konsultanta, razlozi za napuštanje poljoprivrednog zemljišta su različiti, negde su to nepovoljne karakteristike parcela, u smislu nepovoljnih oblika, pozicije, nepostojanja pristupnog puta, klimatskih uslova ali i socio – ekonomski razlozi.

„Na osnovu podataka sistema Uprave za poljoprivredno zemljište, o zemljištu koje nije predmet zakupa, izlazi se na teren i proverava stanje parcela na terenu. Neretko, iako zemljište nije u zakupu nailazimo na situaciju da se to zemljište obrađuje, što dalje prelazi u nadležnost inspekcije za poljoprivredno zemljište. Uglavnom je to zemljište lošijeg kvaliteta, sa lošim prisupnim putevima, mnoge parcele su nekada bile voćnjaci nekadašnjih poljoprivrednih kombinata te bi trebalo uložiti mnogo sredstava da bi se te parcele privele nameni. Procenat napuštenog zemljišta u odnosu na obradivo iznosi oko 40 procenata ali su to uglavnom pašnjaci, močvare i ostala zemljišta koja nisu dobrog kvaliteta“, istakao je Vranjković.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede može dati u zakup obradivo privatno poljoprivredno zemljište koje nije obrađeno u prethodnom vegetacionom periodu, fizičkom ili pravnom licu na period do tri godine (plaćanje zakupnine vlasniku zemljišta vrši se nakon odbijanja troškova postupka).

„Prošle godine smo identifikaciju realizovali na teritoriji četiri opštine a rezultat je takav da smo preko 50 hektara identifikovane napuštene zemlje ove godine izdali u dugoročni zakup za podizanje višegodišnjih zasada. Dakle, nadamo se da ćemo ove godine mnogo više zemljišta staviti u funkciju, s obzirom na to da smo obuhvatili 13 jedinica lokalnih samouprava i da će se to zemljište efikasno koristiti“, zaključio je Vranjković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com