Kultura

„Mapa puna snova“ i „Koreni-Basara“ u Kino regionu 54. Filmskih susreta

Dugometražni dokumenatarni film „Mapa puna snova“ i kratki film „Кoreni – Basara“ prikazani su u okviru programa Kino regiona u hotelu Ambasador.

Posle projekcija gosti iz Pule – Biserka Vranić, Teodora Gubeš Štifanić i Milan Rašulan, kao i mlada autorka filma o Basari, Кatarina Кrstić, govorili su o svojim autorskim delima.

„Mapa puna snova“ je dokumentarni film reditelja Danila Lole Ilića, o eminentnom grafičkom dizajneru i likovnom umetniku Predragu Spasojeviću (1959-2010), koji je ostavio neizbrisiv trag na kulturnoj i društvenoj sceni Pule, Istre i šire. Spasojević je radio plakate za Pulski filmski festival, turističke prospekte za celu Istru, plakate za filmove i pozorišne predstave, grafička rešenja za autohtona istarska vina. Radio je mnogo i bio ispred svog vremena, jer sredinom osamdesetih kada se on posvećeno bavio grafičkim dizajnom, u svetu je tek bio u nastajanju.

Grafičar bez kompromisa koji je živeo svoju profesiju u čijem se radu stapalo privatno sa profesionalnim“, samo je jedno od razmišljanja Predragovih kolega, saradnika i prijatelja sadržanih u filmu, čija je realizacija trajala gotovo tri godine. Najteže je, čini se, bilo autoru, da u 70 minuta, sažme bogat opus koji je, prerano preminuli grafički dizajner Predrag Spasojević, ostavio za sobom.

Predrag Spasojević, Srbin, rođen u Čapljini, završio je Akademiju u Zagrebu i pošto je bio zaljubljenik u Istru, vratio se u Pulu da ostavi trag koji po svedočenju njegovih prijatelja i danas traje.

Spasojević je bio topao čovek, pored toga što je bio vrhunski dizajner, što je stvarao vizuelne identitete kada toga u svetu još nije bilo. Po njegovoj želji, nakon smrti je kremiran, a pepeo je rasut u Jadransko more“, kazao je nakon predstavljanja filma, njegov prijatelj Milan Rašulan, direktor Srpskog kulurnog centra Pula.

O Predragovoj blagoj prirodi, ali i posvećenosti poslu govorile su i Teodora Gubeš Štifanić i Biserka Vranić, koja je i producent filma.

Film „Mapa puna snova“ premijerno je prikazan u Srbiji na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOКS krajem maja.

Film „Koreni – Basara“ je priča o životu i radu vajara Svetomira Arsića Basare. “Jedanaest minuta filma otkriva karakter umetnika, njegovu upornost, snove i talenat koji bez obzira na okolnosti, na kraju uvek pobeđuju“. Na ovaj način je autorka Katarina Krstić predstavila svoj film koji je radila na drugoj godini Fakulteta dramskih umetnosti.

Foto: Facebook arhiva

Vajar Svetomir Arsić Basara je rođen u selu na padinama Šar-planine, bio je učesnik NOB-a, a posle rata nastavio je prekinuto školovanje u Umetničkoj školi u kojoj se rodila njegova ljubav prema vajanju. Fakultet umetnosti nikada nije završio, jer su ga profesori oborili na diplomskom radu. Ljubav prema skuplturi terala ga je da nastavi da radi i razvija talenat. Njegov rad nagrađivan je i u zemlji i u inostranstvu, a prvu samstalnu izložbu imao je u svojoj 56. godini. Član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1994. godine. Danas, u svojoj 91. godini piše studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke. Živi i radi u  Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com