Društvo

Manjak dece gasi škole i u Nišu

Broj đaka na području grada Niša poslednjih decenija osetno je smanjen, pa je tako pre dvadesetak godina osnovnu školu godišnje završavalo oko 5 000 dece, a sada dvostruko manje. Posle prošlogodišnje, nadležni najavljuju novu optimizacija broja škola.

U Školskoj upravi Niš, koja pokriva Nišavski, Toplički i Pirotski okrug, kažu da bi u narednom periodu na području Niša trebalo očekivati spajanje deset škola. Taj proces biće sproveden kroz program umrežavanja.

Manje škole će neminovno biti spojene sa nekim većim, što ne znači da će biti i ugašene. Smanjićemo broj izdvojenih odeljenja, naročito u slučaju škola koje imaju dvadeset takvih odeljenja. Primer je škola u Svrljigu koja na seoskom području još ima izdvojena odeljenja sa po jednim ili dva đaka. U takvim slučajevima, biće jeftinije organizovati prevoz za to malo đaka do matične ili neke veće izdvojene škole, nego čuvati izdvojeno odeljenje. Takvih škola nema mnogo. Na području Niša će proces pripajanja proći desetak škola, a slično se očekuje i u Pirotskom i Topličkom okrugu”, objašnjavaju u Školskoj upravi Niš.

Cilj spajanja škola je, kažu, smanjenje nepotrebnih troškova, kako bi novac bio upotrebljen za modernizaciju škola, prevoz učenika ili za druge đačke aktivnosti.

Opravdana je bojazan da bi umrežavanje škola moglo da rezultira viškom nenastavnog osoblja. Međutim, iz Školske uprave Niš stižu uveravanja da do toga neće doći i da će se zalagati da niko od prosvetnih radnika u tim školama ne ostane bez zaposlenja.

Foto: prosvetniinformator.com

Podsećanja radi, početkom prošle godine pet škola je izgubilo status matične i pripojene su drugim, većim školama. OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postala je istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripojena je školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postala je deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji. Time je broj škola u Nišu smanjen sa 34 na 29.

Manjak dece je na početku školske 2019/2020. godine uslovio gašenje 29 osnovnih škola, od čega samo u Vojvodini 25.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com