Kultura

Manifestacija „Muzeji za 10“ u 60 gradova širom Srbije. U Nišu tim povodom nekoliko izložbi

Projekat "Muzeji za 10" predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu koja je najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi

Nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“ kao „jedinstvena muzejska inicijativa na evropskom kulturnom prostoru, osmišljena sa idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji“ održaće se u periodu od 15. do 19. maja 2023.

Projekat “Muzeji za 10” predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu koja je najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dok je koordinator – Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja “ICOM Srbija”.

“Tokom trajanja Manifestacije u preko 60 gradova i mesta širom Srbije, više od 110 učesnika, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga i drugih aktivnosti”, navodi se u saopštenju organizatora.

Manifestaciji se pridružila Galerija savremene likovne umetnosti Niš. Ove godine će kao stalni učesnik publici prezentovati nekoliko izložbi.

Prema najavama iz ove ustanove kulture u Oficirskom domu u okviru izložbe “Akvizicije 2016-2022 / pokloni” biće Izloženo sedamdesetak dela od ukupno 109 radova koji su tokom poslednjih godina poklonjeni kolekciji niške Galerije. Među pokonima je 40 dela strane umetnosti. U okviru ove izložbe, kao prateći program 16. maja u 11 sati biće održana Edukativna radionica likovne sekcije Dečijeg centra. Radno vreme je od 12 do 18 sati

U Salonu 77 biće održana izložba „ Vatrena stenica“ Nevene Popović. Izložbu čine keramičke skulpture, kolaži i ambaaži. Radno vreme od 12 do 18 sati, ponedenjkom zatvoreno

U Paviljonu u Tvrđavi će tokom trajanja manifestacije tačnije 18. maja u 19 sati na Međunarodni dan muzeja, biti otvorena retrospektivna izložba skulptura Nikole Antova (Niš,1933 – Niš, 2019). Izložbu će činiti izbor od pedesetak skulptura iz isto toliko godina stvaranja umetnika.

Tema ovogodišnje manifestacija, koja se realizuje u preko gradova Srbije, je „Muzeji održivost i blagostanje“.

“Muzeji su ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica. Кao institucije od poverenja i važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, one su na jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promene. Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja”, kažu organizatori.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan. Zbog tragičnih događaja vreme trajanja manifestacije je skraćeno a Evropska noć muzeja koja je trebalo da se održi 13. maja je otkazana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com