Društvo

Manifestacija „Dani vode“ u Nišu okupila preko 30 izlagača

Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS) iz Niša drugu godinu za redom organizuje Međunarodnu stručnu manifestaciju “DANI VODE – NIŠ” koja se održava 30. i 31. maja

Srbija će u narednom periodu izgraditi 300 sistema za prečišćavanje vode kako bi se tretman otpadnih voda doveo na najviši nivo, istakao je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Ivan Karić na otvaranju druge po redu Međunarodne manifestacije “Dani vode“ koji se u sredu i četvrtak održava u Nišu.

“Naša trenutno najveća obaveza je priprema za poglavlje 27. Očekujemo velike investicije za gradove u Srbiji, u skladu sa potrebama vezanim za to poglavlje, a nakon toga u narednih dvadesetak godina gradićemo neophodna postrojenja. Problem upravljanja vodama se najvećim delom odnosi upravo na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je Karić.

Kada je u pitanju zaštita životne sredine i ekologije u Nišu, prvi čoveg tognašeg grada Darko Bulatović istakao je  da su u toku radovi na projektu izgradnje najnovije fabrike za prečišćavanje otpadnih voda koja podrazumeva kako izgradnju kompletne kolektorske i kanalizacione mreže, tako i delom rekonstrukciju postojaće.

“Vrednost tog projekta je oko 55 miliona i gradi ga država zajedno sa Evropskom Unijom, koja izdvaja oko 70 posto sredstava”, kazao je Bulatović.

Prema najavama direktora JKP „Naisus“ Igora Vučića, očekuje se i da naredne godine bude rekonstruisan magistralni Vodovod Ljuberađa-Niš koji je dug 84 te mu je rekonstrukcija neophodna.


Međunarodni sajam voda u Nišu okupio je tridesetak izlagača iz 10 stranih država.

Jedan od njih je i fabrika satova „Insa“ čije ime nose gotovi svi satovi gradskih trgova i parkova, a koja je danas prepoznatljiva po uređajima za vodovod.

“Prvi smo u Srbiji uveli i počeli da pravimo sistem za daljinsko očitavanje vode i ovde su samo neke od komponenata koje smo izložili u hali „Čair“”, kaže Mihajlo Stepanović direktor razvoja u fabrici „Insa“.

I ove godine pored izložbe proizvođača vodovodne i kanalizacione opreme koji su mogli da vide, posetioci su imali priliku i da čuju stručnu konferenciju na temu “Cirkularna ekonomija i otpadne vode” koju su vodili predstavnici domaćih i inostranih relevantnih institucija i organizacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com