Region

Manifestacija „Dani višnje“ uskoro u Merošini

Skromnije nego ranijih godina, tradicionalna manifestacija „Dani višnje“ biće održana u subotu, 16. juna. Centralni deo manifestacije biće održan na Oblačinskom jezeru uz bogat sportski i kulturno-zabavni program i takmičenje u pripremanju specijaliteta od višnje.

Ova turističko-kulturna manifestacija, čiji je glavni cilj promovisanje brenda „Oblačinka“, sorte višanja sa zaštićenim geografskim poreklom najkvalitetnije i najpoznatije sorte na ovim prostorima održava se tradicionalno od 2003. godine.

Program manifestacije počinje prezentacijom brenda „OBLAČINKA“ u sali Narodne biblioteke u Merošini, od 12 sati.  O ovom strateškom poljoprivrednom proizvodu za merošinsku opštinu, govoriće predstavnici lokalne samouprave i zemljoradničke zadruge „Oblačinska višnja“.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 14 sati, na Oblačinskom jezeru uz prigodan sportski i kulturno-umetnički program. Takođe, biće organizovano i takmičenje u pripremanju specijaliteta od višnje, ali i riblje čorbe i ribljeg paprikaša.

Pored promocije „Oblačinke“ ova manifestacija ima cilj da promoviše i turističke i razvojne potencijale opštine Merošina, i organizuje se 15. put.

Dani višnje počinju sa prvim danima berbe, a centralna manifestacija održava se tradicionalno u toku trajanja berbe višanja. Ranijih godina na „Danima višnje“ nastupali su naši najpoznatiji bendovi, od Kerbera i Galije do Riblje Čorbe, što je privačilo veliki broj ljudi iz okolnih gradova i opština. Međutim, umesto da manifestacija iz godine u godinu raste, zbog nedostatka sredstava, prošle ali i ove godine, skromnije će biti obeleženi dani najvažnije poljoprivredne kulture u merošinskom kraju.

Oblačinska višnja „OBLAČINKA“ sorta je sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi zasadi podignuti 1958. godine u selu Lepaja. Danas je pod višnjom u merošinskom kraju 2000 hektara i 90% domaćinstava bavi se proizvodnjom višanja. Godišnji rod je između 100 i 150 hiljada tona, a ove godine, zbog nešto sitnijeg roda, očekivani prinos je između 10 i 12 tona po hektaru.

Foto Niške Vesti

Organizaciju manifestacije „Dani višnje 2018“ pomogli su lokalna samouprava i „Dunav osiguranje“, dok je za realizaciju programa zadužena Narodna biblioteka iz Merošine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com