DruštvoStari Niš

Manastir Svetog velikomučenika Georgija u Kamenici – jedna od najvećih prepisivačkih škola

Nedaleko od sela Kamenica kraj Niša, u opštini Pantelej, nalazi se manastir svetog velikomučenika Georgija. Podignut je nakon pada Srpske despotovine 1459. godine i trenutno je metoh manastira Svetog Jovana Krstitelja iz Gornjeg Matejevca.

“Manastir je podignut na temeljima nekog ranijeg antičkog svetilišta, koje nije bilo pagansko, već hrišćansko. Oko manastira postoji, takođe, i neka antička nekropola”, kaže o istoriji manastira đakon Dalibor Midić.

Prvi pisani podaci o manastiru mogu se naći u turskim popisima iz 1498, 1515. i 1553. godine. Najverovatnije je srušen nakon druge seobe Srba 1739. godine i dugo je bio zaboravljen u ruševinama i zatpan.

Prema podacima Eparhije niške, ostaci manastira su pronađeni u arheološkim iskopavanjima 1988. godine. Iskopavanja su dobrovoljno vršili meštani sela Kamenica, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša. Među ostacima zatrpanog manastira pronađeno je da je časna trpeza bio rimski žrtvenik iz antičkog perioda, a rimske opeke pokrivale su podove naosa i priprate.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija obnovljena je 2005.  i osveštana od strane tadašnjeg vladike niškog Irineja. U manastiru nema monaštva, a trenutno služi kao seoska crkva.

Interesantan je podatak da je u manastiru bila prepisivačka škola, koja je, pored najpoznatije “Resavske škole”, bila jedna od najvećih na ovim prostorima.

“U ovom manastiru je bila izuzetno jaka prepisivačka delatnost. U arhivu Srpske akademije nauka u Sremskim Karlovcima se čuva jedan važan jevanđelistar koji je u manastiru, u kolibi, prepisao, za vreme mitropolita Georgija, neki kaluđer, čije ime nije ostalo zabeleženo”, govori đakon Dalibor.

Crkva se nalazi na jako lepom mestu, pored reke, okružena prirodom, te posete vernika, ali i turista, nisu retkost.

Tekst je deo projekta „Duhovna baština Panteleja“ koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com