Društvo

Manastir Svete Trojice u Gabrovcu čuva mnoge tajne

Podigli ga Nemanjići, u njemu je sakrivano oružje, a car Dušan je tu pričestio vojsku

Dva kilometara južno od sela Gabrovca nalazi se kompleks sa Crkvom „Svete Trojice“.

Manastir Svete Trojice podignut je početkom 19. veka na temeljima manastira Presvete Bogorodice iz 13. veka. Po predanju, manastir Presvete Bogorodice podigli su Nemanjići, a car Dušan je u njemu pričestio svoju vojsku 1330. godine, neposredno pre bitke kod Velbužda. Današnji hram podignut je u vreme niškog mitropolita Grigorija 1833. godine, a ktitor manastira bio je ugledni niški trgovac kir Kosta Todorović.

Manastir je razoren u vreme niške bune 1841.godine. Ovaj manastir je pred oslobođenje Niša 1877. godine bio stecište zaverenika niškog komiteta koji su predvodili Nikola Rašić i prota Petar Ikonomović. Oružje koje je tajno prenošeno iz Srbije u periodu od 1874. do 1877. godine sakrivano je u manastiru. Manastir je obnovljen 1873. godine, kada je dograđen drveni trem, a Crkva freskopisana motivima iz Biblije, portretima Miloša Obilića i cara Lazara. Na južnoj strani zapadnog zida nalazi se portret kir Koste Todorovića. Na molbu meštana sela Gabrovac 31.oktobra 1909.godine, manastir je pretvoren u parohijsku Crkvu, odlukom Svetog arhijerejskog sabora.

KULTURNO ISTORIJSKO NASLEĐE i turistički potencijali GRADSKE OPŠTINE PALILULA-NIŠ,
autor: Dragan V.Vidojković; izdavač: Gradska opština Palilula–Niš;
recenzenti: prof. dr Ivan Cvetanović i prof. dr Vladeta Radović; CIP KATALOGIZACIJA ISBN 978-86-87855-10-6, mart 2017. 

AKTUELNO

U nedelju Svih Svetih, 11. juna 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu kraj Niša.

Preosvećenom Episkopu sasluživali su protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u penziji, protojerej-stavrofor Vlajko Grabež, sveštenik u penziji, protojerej Miodrag Pavlović, Arhijerejski namesnik prvi niški, jerej Đorđe Mirković, paroh gabrovački, jeromonah Pantelejmon (Mijailović), đakon Nikola Eraković i đakon Predrag Piperski.

Na kraju Svete Liturgije, Preosvećeni Vladika je osvetio pripremljeno praznično koljivo, piše na sajtu Eparhije Niške.

Screenshot eparhijaniska.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com