Zdravlje

Mamografski pregledi u KC Niš, ali i širom Srbije

U cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Klinički centar u Nišu pokrenuli su zajedničku akciju pregleda i prevencije, čiji je slogan “Proveri i pobedi, u 2020. godini 20.020 pregleda”.

Zajednički plan je, da tokom ove godine, na mobilnom, digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra, koji će po unapred utvrđenom rasporedu biti stacioniran u zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, svoje zdravstveno stanje prekontroliše što veći broj pacijentkinja.

“Početkom godine rešili smo da pozovemo žene sa juga Srbije, pogotovo sa ruralnih područja, da se odazovu ovoj akciji. Prema podacima, u našoj zemlji, svake godine od karcinoma dojke oboli 4 hiljade žena, a njih 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Naša je ideja da pregledamo preko 20 hiljada žena i da im pružimo mogućnost da, bez čekanja i zakazivanja, a u dogovoru sa ljudima koji će u lokalnim sredinama informisati pojedinačno koliko će dana biti mamograf kod nih, gde će biti stacioniran, obave preglede”, rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu.

Foto: N. M.

On je dodao da je mamografski pregled namenjen prvenstveno ženama od 50 do 69 godina života, jer je tada rizik od pojave karcinoma najveći.

Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju, poručio je da je mamografski pregled izuzetno važan, jer je karcinom dojke “podmukla bolest” koja u najranijoj fazi ne daje nikakve simptome.

“Snimak se vrši na mamograf aparatu. Bitno je da se skrining radi kod žena između 50 i 69 godina. To je tako zbog toga što se i karcinom dojke najčešće javlja u ovom dobu života. Dojke u tom stadijumu razvoja najpogodnije su za uočavanje promena koje nisu fizioloske. Kod mlađih žena tkivo je još uvek aktivno i prisutne su žlezde. Promene su najbolje vidljive posle 50-te godine života”, rekao je Stojanov.

On je dodao da mamografski pregled nije opasan po zdravlje, jer se radi najsavremenijim digitalnim aparatima koji emituju izuzetno niske doze zračenja.

“Ova akcija Ministarstva zdravlja dala je dobre rezultate.  Ono što je najbitnije mamograf smo približili ženama koje su u ruralnim opštinama i koje nemaju mogućnost redovnih kontrola”, rekao je Stojanov.

Cilj je, dodao je Stojanov, da broj pregledanih žena dostigne 75% ukupne populacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com