Društvo

Mališani u roze majicama poslali poruke protiv nasilja

Dan roze majica - ProBudimo ljubav!

„Nаcionаlni dаn prevencije vršnjаčkog nаsiljа“,u svetu poznаt kаo „Dаn ružičаstih mаjicа“ i roze bojа je simbolično bojа, borbe protiv vršnjаčkog nаsiljа, obeležen je danas u vrtiću “Bambi”.  Ovogodišnji slogan manifestacije je „ ProBudimo ljubav”!

Vaspitači i deca starijih grupa učestvovala su u priredbi sa koje su poslali poruke mira, podrške i poštovanja različitosti.

“Mi smo danas probudili ljubav, ne samo u našim, nego u svim srcima. Deca su pokazala da za njih nasilje ne postoji, da za njih postoji samo ljubav, tolerancija, razumevanje, poštovanje i sve ono što im omogućava da rastu zdravo”, kazala je direktorka PU “Pčelica”, Svetlana Mitić.

 

Ona navodi da vaspitači tokom cele godine rade sa decom na različite teme, ali da svaka tema dotakne temu koja se odnosi na nepoštovanje i sve ono što nije dobro u životu.

“Deca se uče da mora da se poštuju, da mora da se voze, druže, da jedni druge razumeju i da sebave onim stvari koji će im sutra doneti samo dobro u životu”, ističe Mitić.

Deca su zaista uživala i pokazala da mogu da budu najbolji učitelji.

“Zavirite u svet malih da vidite kolio su veliki”, poručuje direktora Pčelice.

Ideja o obeležavanju „Dana roze majica“ nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007. godine u jednoj školi u Kanadi. Naime, dečak je u znak podrške teško oboleloj majci (koja je bolovala od raka dojke), obukao roze majicu. Istog dana, u školskom dvorištu, zbog te roze majice, pretukla ga je grupa vršnjaka. U znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice, pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje. Vremenom se ideja proširila na ceo svet i postala prepoznatljiv simbol inicijative u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Foto: J.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com