Ekonomija

Mali: Od 1. januara povećanje penzija od 5,9 odsto

Ministar finansija Siniša Mali kazao je danas, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je od 1. januara 2021. godine planirano povećanje penzija po švajcarskom modelu od 5,9 odsto.

Mali je naveo da je od 1. januara sledeće godine planirano povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade, kao i dodatno rasterećenje privrede, odnosno smanjenje doprinosa za 0,6 odsto.

“Od 1. januara planirano je povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto. Imamo i povećanje minimalne zarade od 6,6 procenata. Predviđeno je i povećanje plata od 1. januara za zdravstvene radnike od 5 odsto, a za ostale u javnom sektoru od 3,5 procenata. Njima će od 1. aprila sledeće godine zarade biti dodatno uvećane za 1,5 odsto. U planu je i povećanje plata za vojnike za 10 procenata“, rekao je ministar finansija.

Siniša Mali je naveo da budžet za 2021. godinu predviđa velike kapitalne investicije.

„Sve što država ulaže u auto-puteve, u železnicu, u izgradnju mostova, škola, zdravstvenih ustanova, to podstiče privatne investicije. Mi zato naredne godine imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih za kapitalna ulaganja, što čini 5,5 odsto našeg BDP-a. Poređenja radi, recimo, 2010. godine bilo je izdvojeno 3,1 odsto BDP-a za kapitalne investicije“, rekao je Mali.

On je poručio da se izgradnjom podstiče rast ekonomije, jer se otvaraju nova radna mesta i podstiče rast građevinskog i ostalih sektora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samo nije majstor rekao, koliko ce nas dodatno zaduziti. Kako se seti da poredi 2010.? Gde je on tada bio? Jadni smo mi, a i nasi naslednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com