Društvo

Mali maturanti danas polažu rezervni test iz matematike

Mali maturanti danas polažu rezervni test iz matematike sa kojom završavaju polaganje završnog ispita. Test je, inače, trebalo da bude održan u utorak, ali su se veče pred polaganje zadaci pojavili na društvenim mrežama.

Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci, za koje su pojedini mediji tvrdili da su rešenja testa iz matematike i da kruže društvenim mrežama.Ministarstvo prosvete je zbog toga odložilo test za danas kada će deca polagati rezervni test.

Rezervne zadatke đacima su rešavali i juče, na kombinovanom ispitu, što je učinjeno iz predostrožnosti.

Inače, čitava situacija sa krađom testova iz matematike izazvala je nezadovoljstvo među određenim osmacima i roditeljima, zbog čega su organizovali i proteste, tražeći smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića. Izneli su zahtev i da se upis u srednje škole obavi samo na osnovu uspeha tokom osnovnog obrazovanja.

Foto: V.P.

U Školskoj upravi u Nišu kažu da je u školama ovog okruga sve urađeno po upustvu za organizovanje završnog ispita, a testovi se čuvaju u posebnim prostorijama koje su zapečaćene voskom, pod video nadzorom su i čuva ih policija.

Za upis u srednje škole malaim maturantima se boduje uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda. Na osnovu ovog kriterijuma osmaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, dok je maksimalan broj poena koji mogu da osvoje na završnom ispitu 40. Na testu iz maternjeg jezika i matematike mogu da osvoje najviše 13 bodova, a kombinovani test im donosi 14 bodova.

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama. Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 8 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak, 27. juna, do 8 časova ujutru, nakon čega naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja.

Raspored učenika po srednjim školama zbaće se 7.jula, a upis u srednje škole planiran je za 8. i 9. juli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com