Društvo

Mali broj građana se odazvao da pomogne u čišćenju Starog groblja?

Čanovi Udruženja za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja su sa radnicima JKP „Mediana“ u zajedničkoj akciji čistili su glavne i prilazne staze do grobova u ovom komplesku koji je pod zaštitom države. Povod za prvu prolećnu akciju su Duhovske zadušnice.

Za ovu akciju pozvani su svi članovi Udruženja i građani da pomognu da se, za početak, uređenjem ovog memorijalnog parka sačuva od zaborava istorija i kultura grada Niša.

dr Miroslav Spasić, predsednik Udruženja za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja; Foto: V.Petrović.

„Obzirom da su u subotu zadušnice, zajedno sa radnicima „Mediane“ smo odlučili, oni to inače i rade, da očistimo prostor oko glavne staze i prilaze grobovima kako bi građani mogli da posete grobove svojih predaka“, kaže profesor dr Miroslav Spasić, predsednik Udruženja za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja. „Nismo zadovoljni odazivom građana jer je bilo više radnika „Mediane“ nego njih, a siguran sam da u Nišu ima i 1000 pa i više porodica čiji su preci ovde sahranjeni“.

Prema rečima Spasića očišćena je glavna staza, pristupne staze do grobova, površina od nekih dva do tri metra od glavne staze kako bi moglo da se prođe.

„To je malo za sada jer do pojedinih grobova i dalje ne može da se dođe niti da im se priđe“, dodaje Spasić.

One Nišlije koje znaju gde su grobovi njihovih predaka sami očiste koliko mogu. Spasić kaže da je i drveće na groblju opasno jer kada su oluje grane se lome i mogu ozbiljno da oštete spomenike.

„Pre nekoliko dana za vreme oluje jedno drvo je palo, ali su ga radnici „Mediane“ sada isekli i sklonili. Šteta bi bilo da se spomenici na takav način oštete jer se ovde nalaze zaista vredni nadgrobni spomenici koji moraju da se sačuvaju“, dodaje Spasić.

Foto: V.Petrović.

Udruženja za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja je relativno mlado udruženje, ali je cilj njegovih članova da animiraju građane Niša da se od ovog zapuštenog, zaboravljenog groblja, napravi mesto za odmor, za šetnju i što je najvažnije, mesto za edukaciju.

„Na ovom groblju ima više od 30 izuzetno značajnih spomenika iz naše vojne i istorije kulture“, kaže profesor dr Miroslav Spasić, predsednik Udruženja za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja. „Skoro smo pronašli i jedan deo u kompleksu gde su sahranjeni ruski generali i akademici, mislim na belogardejce koji su izbegli posle Oktobarske revolucije. Ima i tih grobova oko dvadesetak. Pokušaćemo koliko možemo da to oživimo i da napravimo jedno lepo mesto ovde“.

Grob Učitelj Tase na Starom groblju; Foto: V.Petrović.

Spasić napominje da Nišlije ne bi smele da zaborave na ovom groblju leži i učitelj prve niške osnovne škole „Učitelj Tasa“, Anastasije Petrović- Učitelj Tasa, ali i mnogi drugi velikani niške istorije i kulture, ljudi koji su gradili Niš i nekim prošlim vremenima.

„Zanimljivo da kod spomenika Učitelj Tasi nikada nema cveća, a to je nedopustivo. Valjalo bi da škola koja nosi njegovo ime morala da se postara o tom spomeniku koji je polako počeo i da propada, da dovedu učenike, da tu održe jedan čas koji bi bio poučan za sve i da na taj način odaju i poštu prvom niškom učitelju“, ističe Spasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com