Društvo

Male crkve iz Niša stižu i do najudaljenijih sela za par meseci

Male, prenosive crkve koje stizu i do najudaljenijih sela u Srbiji porodica Mančić iz Niša već godinama gardi i isporučuje brojnim kupcima kojima je ova neobična bogomolja potrebna.

Na ideju da izgradi prenosivu crkvu Svetislav Mančić došao je nakon rata na Kosovu kada je veliki broj srpskih svetinja spaljeno.

“Ja sam dugo radio na Kosovu i kada sam video šta se dogadja sa našim crkvama i manstirima želeo sam da uradim nešto za naš narod. Želeo sam da napravim crkvu koja može da dodje do svakog kome je potrebna”, reko je Mančić.

On je dodao, da je želeo da napravi crkvu koja je po kvadraturi mala ali veoma izdržljiva pa tako „rok trajanja“ jedne crkve napravljene u njegovoj radionici je preko 300, 400 godina.

“Crkve su napravljene od čelika i betona i teže oko 7, 8 tona, zavisi od modela, urađene su po ugledu na naše čuvene crkve i manstire. Da bi se prenele na željenu adresu viljuškarom se prenose na kamion, a najveća crkva koju smo napravili je 26 kvadrata i u njoj može da stane 25 ljudi”, kaže Mančić.

Prema njegovim rečima, sve crkve su oslikane, imaju svoj zvonik i zvono i identične su svim većim crkvenim objektima.

 

“Sva bogosluženja mogu da se obavljaju u ovoj crkvi, često ih kupuju restorani gde se obavljaju venčanja jer najbliža rodbina i kumovi bez problema mogu da prisustvuju venačanju svojih najmilijih jer je kvadratura sasvim dovoljna za taj broj ljudi”, rekao je Mančić.

Zaintresovanih kupaca, ima redovno, pa su u njegovoj radionici trenutno u izgradnji dve crkve, kako kaže, jednu od njih je naručio „naš čovek“ koji živi u Americi za svoje selo koje ima samo četiri stanovnika. Crkva će biti montirana za mesec dana i biće to veliki događaj za ove ljude.

“Crkve smo počeli da radimo i sa podnim grejanjem tako da su funkcionalne i zimi, kada ljudi unapred znaju kada će boraviti u crkvi uz pomoć daljinskog mogu da aktiviraju grejanje”, kaže Mančić.

Mančić sa svojih 68 godina planira još dugo da radi ovaj posao, kaže, da o penziji i ne razmišlja i da mu sve dobro ide od kad gradi crkve.

“Radim isključivo crkve, jer dok radim crkve onda i bog pomaže, od kad sam počeo ovim da se bavim nikada nije bilo nijednog kvara u radionici i sve jednostavno teče glatko”, kaže Mančić.

Da biste postali vlasnik jedne crkve potrebno je da izdvojite sumu kao za jedan automobil srednje klase, i biće vam dostavljena na željenu adresu za dva do tri meseca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com