Hronika

Malčanski berberin ponovo se žalio na doživotnu zatvorsku kaznu

Ninoslav Jovanović (48) iz Malče koji je pred Višim sudom u Nišu osudjen na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja podneo je vanredni pravni lek na odluku Apelacionog suda kojom je potvrdjena prvostepena presuda, saopšteno je na internet stranici Višeg suda u Nišu.

U saopštenju se navodi da je Jovanović 2. avgusta podneo zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne sudske odluke o kojem će odlučivati Vrhovni kasacioni sud. Vanredni pravni lek podneo je lično, jer je sa pravosnažnošću prvostepene presude izgubio pravo na branioca po službenoj dužnosti.

Na šta se konkretno žalio nije poznato, ali se pretpostavlja da su u pitanju isti razlozi koje je i do sada isticao tokom prvostepenog, ali i drugostepenog sudjenja. U žalbi koju je podneo na prvostepenu odluku Višeg suda naveo je da su mu povredjeni pravo na odbranu i pravično sudjenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio.

Tažio je i izuzeće predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika, ali su svi njegovi zahtevi odbačeni. Zahtevao je takodje da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda i da mu se ponovo sudi. Viši sud izrekao je doživotnu robiju Jovanoviću 5. januara ove godine i to je prvi put da je neko lice dobilo najtežu kaznu, od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika. Obrazlažući odluku da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, sudija Višeg suda Tamara Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo. Savić je navela da je Jovanović pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije uticao na njega i da je po proteku kratkog vremena ponavljao dela.

“Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo”, rekla je prilikom izricanja presude sudija Savić.

Ona je dodala da se Jovanović u završnoj reči izvinio i rekao da se kaje, ali da tu izjavu sud nije prihvatio kao iskrenu. Sud nije prihvatio ni njegovu odbranu da je tokom otmice bio neuračunljiv, jer je veštačenjem ustanovljeno da ne pati od duševnih bolesti. Jovanović se nalazi u niškom Kazenono-popravnom zavodu od 5. januara 2019. godine, otkako je uhapšen.

Na odluku Apelacionog suda ima pravo izjavljivanja vanrednih pravnih lekova, ali oni ne odlažu izvršenje kazne i on će iz pritvorske jedinice biti prebačen medju ostale osudjenike. Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, je dvanaestogodišnju devojčicu iz Suvog Dola oteo 20. decembra 2019. godine na putu do škole, a devojčica je pronadjena nakon desetodnevne potrage u kojoj je učestvovalo više stotina policajaca, vatrogasaca i dobrovoljaca. Tokom otmice, devojčica je pretrpela užasno zlostavljanje i nakon pronalaska u selu Pasjača, bila je hospitalizovana u niškom Kliničkom centru, srećom sa lakšim fizičkim povredama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com