Društvo

Mala Lena krštena u Nišu, kume su dobročinteljke koje su joj pružile utočište i pomoć

Tromesečna Lena, čija je majka bugarska državljana Borjana Vodeničenska Ostojić, krštena je danas hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a kume na krštenju bile su Nišlijke koje su im pritekle u pomoć Tatjana Mijalković Damnjanović i Dragana Vukadinović.

Borjana se prilikom povratka iz Nemačke zadržala u Nišu kako bi se odmorila na putu do kuće u Varni, ali je porođaj krenuo i rodila se predivna beba.

Radost što je postala majka Borjani je pomutila činjenica da je dete rođenjem postalo srpski državljanin, te da joj je za povratak u domovinu potrebna saglasnost njenog supruga Srbina koji je u krštenici naveden kao detetov otac. Ono što je stvari zakomplikovalo je što ni Borjana ni nadležni ne znaju gde je čovek čiji je potpis neophodan da Lena napusti Srbiju.

Maloj Leni i njenoj mami u pomoć je najpre priskočila vlasnica apartmana “Happy star” Dragana Vukadinović obezbedivši im smeštaj, a potom im je u pomoć priskočila Tatjana Mijalković Damnjanović obezbeđivanjem svega onoga što je bebi potrebno, počev od pelena, garderobe, kolica i hrane za majku.

Dve spasiteljke iz Niša danas su bile kume na krštenju male Lene, što je, kako su kazale, još više produbilo prijateljstvo koje se između njih rodilo proteklih meseci.

Borjana Vodeničenska Ostojić je kazala da je presrećna zbog krštenja ćerke i poželela joj je svu sreću ovog svta.

„Želim da nikada ne oseti šta je bol i muka. Da raste zdrava i vesela. Poteškoća imamo i dalje, ali hvala Bogu sve se počelo rešavati. Trebalo bi da u narednih dana odemo u Materinski dom i da budemo tamo dok Lena ne dobije pasoš“, rekla je Borjana.

Ona je kazala da namerava da se u Beogradu obrati za pomoć ambasade Republike Bugarske kako bi što pre dobila papire neophodne za izdavanje pasoša.

„Ovde u Nišu sam obavestila ambasadu o svemu, ali nisu mi pomogli, rekli su da ne mogu jer sam udata za srpskog državljanina. Advokati su mi kazali da moram da podnesem tužbu za razvod braka, da mi se onda dodeli starateljstvo i da onda mogu da izvadim Leni pasoš. Učiniću to, samo da što pre možemo da odemo kući u Varnu“, izjavila je Borjana.

Ona je dodala da i dalje nije u kontaktu sa suprugom koji sa svojom majkom živi u okolini Novog Sada.

“Da nije bilo Dragane i njene drugarice Tatjane završila bih sa detetom na ulici. Svakog dana zahvaljujem Bogu što sam se sa njima srela. Ne znam šta bih bez njihove pomoći radila u stranoj zemlji sa tek rođenom bebom, kako bih opstala. Nikada neću moći dovoljno da im zahvalim. Sada nam i najsitnija pomoć mnogo znači, jer jedini prihod je to što mi otac pošalje, ali ni njegova plata nije velika“, istakla je Borjana.

Dragana Vukadinović, vlasnica apartmana “Happy star“ u kome je odsela Borjana na putu kroz Srbiju, istakla da je današnji dan najsrećniji od kada su Borjana i Lena u Nišu.

„Devojčica je po meni dobila crkveno ime Dragana. Ona će uvek biti u mom srcu i želim da je čitavog života prati sreća i moja „srećna zvezda“. Otići će u toku nedelje u Materinski dom u Beogradu, ali nastavljamo prijateljstvo. Nadamo se da će do leta dobiti sve papire neophodne za izlazak iz zemlje, a onda ćemo mi da odemo da ih vidimo u Varni. U svakom slučaju, biću uvek tu za njih, šta god im zatreba“, istakla je Vukadinović.

Tatjana Mijalković Damnjanović rekla je da Leni nikada neće moći u životu da bude loše kada ima njih dve kume.

„Dogodilo se da se rodi u Nišu i pritekla sam im u pomoć, organizovala sam prikupljanje svega onoga što je bebi potrebno. Hvala dobrim ljudima koji su se odazvali. Dosta garderobe smo prikupili, potrebna je i dalje novčana pomoć mami za hranu i pelene. Svi koji žele da pomognu mogu da dođu do apartmana “Happy star“ u Vranjanskoj ulici“, izjavila je Mijaljković Damjanović.

Zahvaljujući humanoj Nišlijki, Borjana i Lena imaju krov nad glavom. Dragana i njena prijateljica se trude da im ništa ne manjka, ali je majki i bebi ipak svaka pomoć dobrodošla. Centar za socijalni rad u Nišu pružio joj je novčanu pomoć, kupio adaptirano mleko, ali to nije izdaleka dovoljno u situaciji kada se ne zna koliko će još majka i beba morati da borave u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com