Društvo

Major iz Niša u svom stanu ima pravi mali muzej (FOTO)

Davor Končalović je major iz Niša koji je od svog hobija i ljubavi prema militariji, antikvitetima i kolekcionarstvu napravio u svom domu pravi mali muzej. U svojoj bogatoj kolekciji ima epolete, sablje, šlemove, bajonete, medalje, sve to datira od vremena Kraljevine Srbije pa do danas, mnoge od njih je restaurirao, saznao kome su pripadali i sada ih brižno čuva.

Svoj mali muzej počeo je da pravi otprilike pre 25 godina. A ljubav prema kolekcionarstvu rodila se još u detinjstvu. Kako kaže, sve je počelo preko sakupljanja šibica i sličica, da bi se nastavilo sa odlikovanjima.

Foto: Davor Končalović, privatna arhiva

“Deda po ocu mi je bio u partizanima, otac vojno lice, pa onda nađeš ta odlikovanja i onda ti se to svidi na prvi pogled. Svi koji su imali dodira sa socijalističkim vojnim odlikovanjima znaju koliko su lepa onako na prvi pogled, na dodir i tako dalje. I onda ti to nekako uđe u krv. Tako je krenuo i moj put ka vojsci koji je, takođe, nasledan”, priča major Končalović.

Do stvari je dolazio preko prijatelja, sajmova kolekcionarstva, interneta i buvljaka. Među više od 1.000 vojnih oznaka, 300 medalja i odlikovanja, 22 sablje, bajoneta, noževa, šapki, neki predmeti se posebno izdvajaju.

“Najvrednije je ono do čega najteže dođeš, nigde tu nije u pitanju materijalna vrednost. Najdraži mi je paradni bodež mornarice Kraljevine Jugoslavije, koji je jako redak. Drag mi je i šlem koji je nosio srpski vojnik koji je nađen autentičan. Imam puno dragih sablji takođe”, kaže Končalović.

O svakom predmetu prikupio je podatke i svaki priča svoju priču.

“Nastojim da uz svaki predmet nađem fotografiju i podatke lica kojoj pripadaju da to ima smisao”, kaže major Končalović.

Mnoge od predmeta iz svoje kolekcije je sam restaurirao. To mu je još jedna ljubav i hobi pored kolekcionarstva, a bavi se i restauracijom nameštaja.

Foto: Davor Končalović, privatna arhiva

Kada ode u penziju, želja mu je da javnosti predstavi svoju kolekciju i da je ovekoveči.

“Plan mi je za neke 3 godine ako Bog da kada odem u penziju da napišem jednu knjižicu o tome da se to ovekoveči”, zaključuje major Davor Končalović.

Foto: Davor Končalović, privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com