Društvo

Majke sa troje dece predale PETICIJU za demografsku naknadu

Sa 103.691 potpisom podrške Udruženje „Majke sa troje dece“ predalo je Peticiju Narodnoj skupštini Republike Srbije za demografsku naknadu.

Na ovaj način pokrenule su inicijativu da im država nakon rođenja trećeg deteta obezbedi mesečna primanja sve dok dete na napuni 18 godina. One navode da nije bitan iznos koji će dobijati, ali da je porodicama koje imaju troje dece neophodna podrška države.

„Nadamo se da ćemo sada uspeti da promenimo zakon koji će majkama sa troje i više dece obezbediti sigurnost. Svi pričaju o beloj kugi, ali evo sada i konkretnog delovanja. Za pokretanje inicijative za demografsku naknadu bilo je dovoljno 30.000 potpisa. Drago nam je što imamo veliku podršku građana iz svih gradova Srbije“, kažu u Udruženju „Majke sa troje dece“.

peticija

 „Podržavam ovaj napor majki, ne samo iz razloga zato što ja imam troje dece, već i iz razloga što bi tako država podržala mlade ljude da stupe u brak i stvarali porodicu. To bi sigurno uticalo na povećanje nataliteta, jer bi porodice osetile neku sigurnost i veru u našu državu i naše institucije. Mladi ljudi ne bi napustili Srbiju i tražili spas u evropskim državama, gde su ovakve teme odavno regulisane zakonom“, kaže majka troje dece, Violeta Tošić iz Niša.

Peticiju su, kao vid borbe u ostvarivanju prava majke i deteta, potpisivali građani iz cele Srbije, a odziv roditejla, baka i deka je bio odličan i u Nišu.

„Stavili smo akcenat na demografsku naknadu koja po Građanskom zakoniku pripada majci po osnovu rođenja trećeg deteta do njegovog punoletstva. U predizbornoj kampanji vladajuća koalicija nam je obećavala da će isplata demografske naknade početi najkasnije do septembra 2016. godine. Nažalost pokazalo se da smo još jednom obmanuti od strane naših političara, a sve zarad pobede na izborima. Građanski zakonik još uvek nije ni ušao u skupštinsku proceduru. Ovom Peticijom želimo da ubrzamo usvajanje Zakonika i njegovu primenu“, kaže predsednica Udruženja „Majke sa troje dece“, Ksenija Pavlović.

Podršku Udruženju „Majke sa troje dece“ pružili su i članovi pokreta „Narodna jaka Srbija“.

„Nama prioritet kao državi mora biti najveća investicija u rađanje dece i natalitet, jer u proteklom periodu po svim statističkim podacima kao narod i kao nacija izumiremo. U poslednjih 10 godina 600 hiljada građana Srbije je više umrlo nego što se rodilo. I to je katasrofalan i poguban rezultat. To ubuduće ne smemo i nećemo dozvoliti“, rekao je predsednik ovog pokreta, Igor Jakšić.

Podsetimo, Srbija je pre šest godina pokrenula inicijativu za demografsku naknadu majkama sa troje dece, ali je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Da li će sada uspeti da ostvare svoja prava, kao i majke u regionu, ostaje da se vidi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com