Društvo

Do maja zaposlenje za 80 osoba sa invaliditetom

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 756 osoba sa invaliditetom. Putem  republičkog Javnog poziva  za javne radove, biće uposleno 80 osoba sa invaliditetom, rečeno je na sastanku u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Nišu.

 

 “Zaštitne radionice koje upošljavaju osobe sa invaliditetom postoje u privatnom vlasništvu i u državnom vlasništvu. Država ravnomerno sagledava i jedne i druge, i pomaže kroz subvenicije i kroz refundaciju sredstava za repromaterijal”,  istakao je Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad koji je boravio u Nišu.

“Na jugu Srbije se prvi put situacija sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica pomera na bolje. Treba još mnogo da se radi na tome. Za sada u Nišu u „Elmontu“ rade 33 radnika, od kojih je 18 osoba sa invaliditetom, u „Metalcu“ je 12 radnika sa invaliditetom i u štampariji „Atlantis“ je zaposleno 18 osoba sa invaliditetom, i to je sve u Nišu od zaštitnih radionica,” kaže direktorka „Elmonta“, Gordana Labović.

“Konkretni problemi osoba sa invaliditetom u oblasti zapošljavanja su nedostatak posla, neisplaćivanje plata, nepovezan radni staž, i tek se u poslednje vreme situacija tu poboljšava, “kaže Mitar Kostić, predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije.

“Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu je 756 osoba sa invaliditetom koje čekaju posao. Njih 500 je spremno da radi, a 256 pripadaju trećoj kategoriji ili nisu još uvek spremne za posao,” rekla je gradska većnica Tijana Djordjević Ilić.

Ona dodaje da će preko Javnog poziva iz Republike Srbije, putem javnih radova biti zaposleno 80 osoba sa invaliditetom. Program se realizuje već ovog meseca, a njih 80 biće zaposleno najkasnije do maja meseca, istakla je većnica Tijana Djordjević Ilić.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije Niš održan je sastanak čija je tema bila – Problemi oko uposlenosti u preduzećima koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com