Društvo

Maj u znaku matematike

U četvrtak 9. maja počinje peta manifestacija Maj mesec matematike koju organizuje Regionalni centar Niš. U Srbiji se manifestacija obeležava po osmi put zaredom. U saradnji sa Centrom za promociju nauke, Naučni klub Niš, deo svojih aktivnosti u maju posvećuje obeležavanju M3 i popularizaciji matematike.

Obeležavanje meseca matematike počinje izložbom u Regionalnom centru “Matematika i priroda” koja će biti otvorena do 12. maja.

Svet u kome živimo pun je obrazaca koji se mogu opisati uz pomoć matematike. Duga na nebu, rečni meandri, senke u prostoru, paukova mreža, saće, šare na životinjskom krznu, samo su neke od prirodnih pojava u kojima se pronalaze matematički principi. Sve to moći će da se vidi na ovoj izložbi.

Manifestacija će svečano biti otvorena 9. maja u 13 sati, a nakon toga će uslediti predavanje  „Matematika je živa“ dr Marko Đikić, docenta na PMF-u u Nišu.

Na ovom predavanju odgovorićemo na pitanja o tome čime se matematičari bave danas i da li je u matematici sve već izmišljeno. Biće reči o čuvenim rešenim, nerešenim i nerešivim matematičkim problemima, o tome šta mi imamo od njihovih rešavanja, kao i o najboljim matematičarima današnjice, koji se sa tim problemima hvataju u koštac.

Tokom trajanja manifestacije biće reči i o matematici i darovitosti, a ovoj temi biće posvećena istoimena radionica. O tome će govoriti  Veselinka Stanković, nastavnik matematike OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu. Tražiće se odgovori na pitanja šta je darovitost, govoriće se o tipovima darovitih učenika, kako sve to uklopiti u odeljenje u kome su i učenici koji rade po IOP u-1 ili 2, kako zainteresovati darovitog učenika. Tema je dopunjena i primerima iz prakse.

„Simetrija i asimetrija u umetnosti i matematici“ tema je radionice koja će, takođe, biti održana. Na radionici će biti razmotreni aspekti  kreativnog preplitanja umetnosti i matematike, kao i uloge koju simetrija igra, odnosno ne igra u svakoj od ovih sfera.

Biće organizovana i radionica za učenike srednjih škola  „Put oko sveta za 45 minuta“. Držaće je Marko Đorđević, nastavnik geografije OŠ „Dušan Radović“.

Pod sjajem zvezda naziv je manifestacije u okviru koje će biti održano predavanje „Mitovi i legende o zvezdama“. Predavači su dr Dragan Gajić i dr Milan Milošević sa  PMF- a u Nišu. Dr Marijana Cvetković sa istog fakulteta održaće predavanje  „Matematika je igra“.

Matematika je lepa i zanimljiva i ima puno toga da ponudi deci svih uzrasta iako dogma tvrdi drugačije. Da li ima mesta za matematičke igre i kombinatorne zadatke u redovnoj nastavi? Kako pristupamo takmičarskim zadacima iz ovih oblasti u okviru dodatne nastave? Možda postoji način da se nastava učini zanimljivijom i učenicima i profesorima.

Mesec matemarike počinje, a matematika prestaje da bude bauk.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com