Sport

Maglić – visokogorci uspešno savladali veliki izazov

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je organizovalo i izvelo visokogorsku akciju na planini Maglić, na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sam uspon na vrhove Maglića izveden je 24.jula, a ciljevi su bili vrh Maglić bosanski, koji je sa 2386 metara i najviši u Bosni i Hercegovini, i vrh Maglić crnogorski, koji je nešto viši, 2388 metara, i najviši je vrh Maglić planine.

Vodiči Miroslav Dokman i Dragan Trninić, u ovaj viskogorski izazov poveli su dvadeset jednog učesnika iz Niša, Beograda, Sofije i Novog Sada. Vodiči su za uspn odredili najstrmiju, i najzahteniju trasu, koja se zove “Banjalučki smer”. Ova trasa počinje na platou Prijevor, na visini od oko 1700 metara, iznad kanjona Sutjeske i iznad Tjentišta i prašume Perućica. U manje od tri kilometara dužine “Banjalučkom smera”, treba savladati 700 metara visinske razlike, uspon je neprestan, i vodi preko sipara i oštrih stena.

Prema njihovim rečima, uspon na Maglić bosanski, vizuelno, izgleda nemoguć kada se stena Maglića posmatra od Prijevora. Ipak, postoje na “Banjalučkom smeru” određene deonice, uzane taman toliko da jedan penjač uspe da ih prođe. Posle strme deonice kroz šumu i preko sipara, sledi i najveći izazov – veranje uz stene, gde se obilato planinari pridržavaju rukama za svaki, pa i najmanji oslonac. Na najopansijim mestima postavljene su i metalne sajle, koje su od velike pomoći za stabilnost i ravnotežu planinara.

“Na vrh Maglić bosasnki, družina je izašla za nešto preko tri sata uspona, a tamo je usledio susret sa planinarima iz Prokuplja i Beograda, koji su na Maglić bosanski izašli trasom od Trnovačkog jezera u Crnoj Gori. Viskogorski tim Planinaskog durštva “Preslap”, s druge strane, sa Maglića bosanskog uputio se ka Trnovačkom jezera”, saopštili su iz ovog kluba.

Učesnici kažu da ovo jezero predivno izgleda i u obliku je srca i da predstavlja istinsko “gorsko oko“. Najpre je izveden uspon na Maglić crnogorski, a onda su planinari došli do prevoja Carev do, sa koga se Trnovačko jezero i najlepše vidi.

Planinari su se šumskom stazom u Bosnu i Hercegovinu, na plato Prijevor, posle 14 pređenih kilometara.

Akcija je dodatno obogaćena u nedelju, kada se deo učesnika oprobao u raftingu Tarom i Drinom, deo je otišao na prelazak kanjona reče Hrčavke, a deo i do Šćepan polja, do mesta gde se spajaju reke Tara i Piva, i gde nastaje reka Drina.

Foto: Planinarsko udruzenje Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com