Kultura

“Magijska ptica kos” kroz prizmu sedam estonskih umetnika

U “Književno-memorijalnoj postavci Sremac/Miljković”, u utorak, 30. jula, svečano je otvorena izložba likovnih radova sedam estonskih umetnika “Magijska ptica kos”. Izložbu organizuju Narodni muzej Niš i međunarodno udruženje likovnih umetnika “Palanski Art”.

Kao inspiracija umetnicima poslužila je pesma američkog pesnika Volasa Stivensa “Trinaest načina da se posmatra kos”. Prva izložba održana je pre tri godine u Estoniji, kada je svoje radove izložilo sedam naših umetnika, zajedno sa estonskim.

Foto: P. V.

“Pre par godina došao sam na ovu ideju i ponudio je umetnicima iz Estonije. Reč je o tome da sedam njihovih i sedam naših umetnika pripreme svoje radove, u različitim tehnikama, na temu pesme Volasa Stivensa. To je naišlo na jako lep odziv i ja sam bio gost i otvorio izložbu u gradu Tartuu u izlagačkom prostoru Norus”, rekao je Zvonimir Kostić Palanski.

Nakon izložbe u Estoniji, niška publika sada ima priliku da njihove radove vidi u “Književno-memorijalnoj postavci Sremac/Miljković”.

Na inicijatora ove izložbe, Zvonimira Kostića Palanskog, pesma “Trinaest načina da se posmatra kos” imala je veliki uticaj, a ističe da je čak i preveo, s obzirom na to da nije bio zadovoljan prethodnim prevodima.

Foto: P. V.

“Tražio sam neku pesmu koja u svom naslovu ima neki broj. Prva izložba koju je Palanski Art organizovao, pre više od deset godina, zvala se “Četrnaest načina da se opiše kiša”, prema naslovu kompozicije jednog nemačkog kompozitora. Posle toga se rodila ideja sa ovom pesmom Volasa Stivensa”, kazao je Palanski.

On dodaje da su estonski umetnici, iako na dalekom severu, veoma bliski nama.

“Svet je postao veoma mali. Jednostavno, ne možemo da propustimo ništa što je viđeno i rađeno bilo gde u svetu. Umetnost je već, na neki način, postala globalna. Teško je da se pojavi neki pravac koji će živeti desetak godina na jednom prostoru pre nego što se za njega čuje. Danas je vrlo lako doći do informacija i videti šta se gde radi”, zaključio je Palanski.

Foto: P. V.

Likovne radove koje potpisuju Eve Eesmаа, Imbi Kruuv, Anne Rudаnovski, Ave Avаlo, Eero Ijаvoinen, Per Vilijаm Petersen i Sirje Petersen, publika će moći da pogleda u narednih desetak dana, u “Književno-memorijalnoj postavci Sremac/Miljković”, u Ulici Aleksandra Nenadovića 2a, a ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com