Društvo

MAĐARSKI AMBASADOR U SRBIJI POSETIO NIŠ – Saradnja moguća na mnogim poljima od prečišćavanja voda do banjskog turizma

Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i razvoj banjskog turizma bile su teme sastanka između ambasadora Mađarske u Srbiji, Atile Pintera i gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski koja je tom prilikom napomenula da Niš ima i počasnog konzula Mađarske koji gradu i te kako znači. Ambasador Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter, istakao je da je razgovarano na temu saradnje između vodovoda u Nišu i Budimpešti, izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda o banjskog turizma, ali i dovođenju mađarskih firmi u Niš.

 

‘’Sa gradonačelnicom Niša sam imao veoma važan sastanak na kome smo precizirali moguće sfere naše buduće saradnje.Naša zemlja ima poseban kontakt sa ovim gradom od 2016.godine kada je predsednik Aleksandar Vučić tražio od mađarskog premijera da se više mađarskih firmi fokusira, ne samo na Vojvodinu i Beograd, već i na južni deo Srbije i to će sada biti naš cilj. Niš ima izuzetnu lokaciju. Veoma blizu je glavni grad Bugarske kao i Makedonije i drugi veliki gradovi u regionu, a to znači da je Niš regionalni centar’’, kazao je mađarski ambasador.

On je dodao da se najveće mađarske firme već nalaze u Srbiji, ali da ima još dosta firmi koje su raspoložene da se pridruže ovim firmama i obezbede investicije u Nišu.

‘’Trudili smo se da preciziramo našu saradnju, a na prvom mestu je razvoj banjskog turizma i prečišćavanje voda jer i u prvom i drugom slučaju naše firime imaju velika iskustva i mogu da pomognu’’, dodao je mađarski ambasador.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je da se u narednom periodu očekuje da 26 mađarskih kompanija započnu poslovanje u Srbiji. Prednost grada Niša je dodaje Sotirovski, dobra povezanost auto- putem, buduća rekonstrukcija pruge Beograd – Niš i izgradnja puta Niš Merdare.

‘’Nekoliko oblasti su jako interesante u kojima Niš i firme iz Mađarske imaju mogućnost za saradnju. To je, pre svega, razvoj banjskog turizma a mi imamo prelepu Nišku Banju koja nije nedovoljno iskorušćena. Iskustvo koje oni imaju u banjskom turizmu i te kako možemo da iskoristimo da našu banju, koja je naš biser, iskoristimo na pravi način. Druga stvar je njihovo iskustvo u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kroz program Srbija 20-25 očekuje nas, ne samo zaštita životne sredine već i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, ovo je prava prilika da našim firmama prenesu svoje iskustvo“, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Foto: V.P.

Uspešna saradnja se očekuje između dva vodovoda- iz Budimpešte i Niša, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i mađarskog ambasadora dr Atile Pintera.

‘’Vodovod iz Budimpešte je kompanija koja je jako stara ii ma dugu tradiciju, preko 152 godine. Za sada smo uspeli da uspostavimo saradnju sa beogradskim vodovodom, a nadamo se da je ova današnja poseta samo početak uspostavljanja saradnje i sa niškim vodovodom i da vidimo koje su to oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Imamo veliko znanje i iskustvo i spremni smo da to iskustvo prenesemo’’- kazao je Tamas Bence, direktor Internacionalnog vodovoda u Budimpešti.

Igor Vučić, direktor JKP ,,Naissus“, je potvrdi da je današnji sastanak bio jako važan i za grad Niš ali i niški vodovod.

‘’Programom Vlade Republike Srbije do 2025. godine svako selo i naselje moralo bi da ima uslove za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Što se tiče Niša u okruženju 57 sela nema kanalizacionu mrežu i predviđeno je 182 kilometra izgradnje te mreže, a podrazumeva se i ugradnja prečešćivača za otpadne vode u najmanje 26 sela. Ono što je za niški vodovod najbitnije to je iskustvo vodovoda iz Budimpešte i očekujem da ćemo moći da iskoristimo njihovo znanje’’, kazao je Igor Vučić.

Dogovorena je i saradnja između Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte grada Niša i Budimpešte.

‘’Istako bih dve teme, projekat otpadnih voda gde je mađarska Vlada izrazila zainteresovanost za sam projekat koji je završnoj fazi i da nas očekuje raspisivanje međunarodnog tendera. Saznanja da su oni lideri na ovom polju u Evropi nama su dragocena a saradnja značajna’’, kazao je Dušan Radivojević, direktor KLERP-a. Uspešna saradnja između Niša i Mađarske počela je još 2016. godine na Ekonomskom forumu u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com