Društvo

LUTAJUĆA SRCA ZA MIKU I MINJU: Poplava emocije i po koja suza uz pogled ka nebu (VIDEO)

Veče “Lutajućih srca” sinoć u Aleksincu bilo je obojeno, setom, divnim notama, raznobojnim filmskim slikama i sve začinjeno jakim emocijama i po kojom suzom koju su stidljivo brisali oni koji se dobro sećaju ljudskih veličina kao što su bili Miroljub Jovanović, poznatiji kao Mika Tambura i Minja Marković, osnivači legendarne niške grupe Lutajuća srca. Centar za kulturu i umetnost Aleksinac koji tradicionalno organizuje ALEF i ove godine na visini zadatka.

Na ovogodišnjem Aleksinačkom letnjem festivalu koji traje, svoje veče imala je u dvorištu Zavičajnog muzeja grupa Lutajuća srca. Preostali članovi grupe Spomenka Đokić i Vladimir Crnomarković, održali su koncert kao sećanje na nedavno preminule osnivače grupe Minju Markovića i Miroljuba Jovanovića-Miku, nakon svirke  emitovan je film “Lutajuća srca – arhiv emocija” producenta Olivera Paunovića.

Foto: Niške Vesti

“Prvi put smo na sceni sa samo jednom gitarom. Za samo godinu dana ostali smo bez Mike i Minje, ovo veče posvećujemo upravo njima. Vlada i ja smo pokušali da vratimo uspomene upravo na te godine kada je ova muzika stvarana sedamdesetih i osamdesetih godina. To su lepe uspomene i lepa sećanja. Ovo je naš prvi nastup posle godinu dana pauze a ja sam smogla snage da izađem i zapevam jer znam da bi Mika i Minja to najviše voleli  – da mi nastavimo da pevamo naše pesme”, rekla je Spomenka uz pogled ka nebu.

Simpatično je bilo i to da je Spomenka prilikom izvođenja pesama povremeno gledala u nebo i govorila:

“Nadam se da se i njima sviđa naše izvođenje”.

Film City Produkcije “Lutajuća srca – Arhiv emocija” koji je imao zapaženu  promociju i više desetina emitovanja kako na nacionalnom servisu tako i na drugim regionalnim i lokalnim tv stanicama, pored učešća na brojnim festivalima, uspeo je da “ujedini” i publiku bivše Jugoslavije, ali i sinoć zainteresuje Aleksinčane koji su netremice pratili sve što se dešava na platnu.

“Lepota ovog filma o legendarnog grupi Lutajuća srca ima tu lepu misiju da seća na bavno minula vremena kada su neke druge vrednosti bile na ceni. Seća na dane kada se živelo u drugačijem ritmu, a slike iz sedamdesetih i osamdesetih godina bude ona najčistija osećanja i žal za davnim vremenima, koja su iz ove perspektive “možda bila bolja” ali je dobro da smo sačuvali od zaborava priču zvanu – SRCA… lutajuća”, kaže producent Oliver Paunović.

On dodaje da ovo nije prvi put, da se niški filmovi prikazuju Aleksinčanima i da će takva praksa biti nastavljena, jer je odziv veoma dobar.

Foto: Niške Vesti

Ova tradicionalna manifestacija u Aleksincu ponudiće ove godine više desetina kulturnih događaja za decu i starije, a svako će pronaći nešto za sebe. Programi u okviru ALEF-a trajaće do 17. jula i uglavnom će scene biti na otvorenom prostoru, a u slučaju lošeg vremena najavljeni program biće održavan u Velikoj sali Doma kulture. Prvi put u okviru ALEF-a pojedini kulturni događaji biće održani i na selu.

Aleksinački letnji festival (ALEF) tradicionalno organizuje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Aleksinac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com