Kultura

“Lutajuća srca” otvorila 6. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Prokuplju

Mini koncert niških “Lutajućih srca”, kao i film o istoimenom bendu koji svedoči o njihovim počecima, uspesima, turnejama, kao i davnim vremenima i životu u Nišu tokom sedamdesetih, izazvali su snažne emocije i ostavili bez daha publiku na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Prokuplju.

Poznati hitovi “Još malo”, “Jefimija”, ali i priče o tome kako su pesmom od tri akorda pobedili na takmičenju u Zagrebu na kom je učestvovala i Josipa Lisac, o putovanju u London, o hipicima, o ljubavi, o letovanju sa izviđačima, o druženju bez telefona i društvenih mreža, samo su delić onoga što je legendarni niški trio podelio sa Prokupčanima čime je i zvanišno otvaran festivala.

Film “Lutajuća srca-arhiv emocija” u produkciji City Marketinga, našao se među čak 4200 filmova iz 35 zemalja širom sveta, koliko ih je ove godine pristiglo na prokupački festival.

Jedan od organizatora festivala Dejan Dabić kaže da na Festival iz godine u godinu stiže sve više filmova koji su po kvalitetu u rangu onih na čuvenom beogradskom Martovskom festivalu.

“Ja sam se u prokušački Festival kratkometražnog filma uključio od 2014. godine kao član žirija. Gledajući filmove shvatio sam da ovaj Festival dobija izvanredne filmove, čak mnogo kvalitetnije i od nekih velikih mnogo važnijih festivala kao što je Festival dokumentarnog i kratkometažnog filma u Beogradu”, kaže Dabić.

Ove godine u zvaničnu konkurenciju za nagrade ući će osamdeset filmova koje će oceniti tročlani žiri koji čine Zoran Simjanović – kompozitor, Eva Ras – glumica i Ratko Orozović – reditelj iz Sarajeva.

Osim što će ljubitelji “kratkog metra” moći da uživaju u filmskim ostvarenjima sa raznih strana sveta, organizator je predvideo i tribine, filmske radionice, a ove godine će prokupačke škole aktivno učestvovati na Festivalu.

“Festival traje četiri dana i ima bogat program. Imamo od ove godine i putujući autobus u kome se održavaju projekcije filmova. Taj autobus će se voziti sve vreme tokom trajanja festivala i publika može besplatno da se vozi njim i gleda kratke filmove”, kaže za Niške Vesti Žikica Jovanović, direktor festivala.

Projekcije filmova održavaju se u prokupačkom Domu kulture, a ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com