Društvo

LUKA ILIĆ, STUDENT VIOLINE NA FAKULTETU UMETNOSTI UNIVERZITETA U NIŠU : Fakultet upisao sa 14 godina

Luka Ilić ima 17 godina i student je treće godine Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Svira violinu u klasi Marije Rajković. Fakultet je upisao sa 14 godina kada su njegovi vršnjaci tek birali srednje škole. I dok su se oni pripremali za završni ispit, on je uveliko pripremao prijemni za fakultet za koji se prijavio tek što je uzeo svedočanstvo OŠ „Vožd Karađorđe“. Oni koji ga tek upoznaju ne kriju iznenađenje zbog njegovih godina, posebno kada doda da je student treće godine. Susret se obično završi sa nevericom u pogledu i komentarom tipa „ma nije moguće“. Luka je dokazao da je moguće i da iz osnovne škole zakoračite u amfiteatar fakulteta i sada je, svakako, najmlađu student Niškog Univerziteta.

„Iskreno, svima je čudno kada im kažem da sam u svom školovanju „preskočio“ srednju školu i da sam odmah posla osnovne upisao fakultet“, priča Luka. Kaže da mu nije bilo teško i da je sa lakoćom savladao sve ispite koje je morao da položi.

„Sa 14 godina sam izašao na prijemni, položio ga i upisao fakultet“, kaže Luka. „Na prijemnom sam polagao ispit iz solfeđa i instrumenta. Iz instrumenta sam čak bio i prvi na listi. Na predavanja sam krenuo sa  sa 15 godina. Sada sam treća godina i sve ide onako kako sam i planirao. Cilj mi je da  postanem odličan violinista pa ne „jurim“ prosek koji je za sada preko osam , ali važno je da sve ide u roku“.

 

Luka je pre prijemnog polagao i diferencijalne ispite, ali je i to savladao sa lakoćom. Za njega važi pravilo da se sve može samo kada se hoće. A za Luku, kada se radi o muzici i violini ne postoji nemoguće.

„Dosta radim, vežbam, sviram, učestvujem na takmičenjima. Od značajnijih nagrada tu su dve nagrade sa međunarodnih takmičenja, zapravo dve prve od kojih je jedna prva prva  što znači da sam bio najbolji u klasi i dve treće“, kaže Luka.

Malo je govorljiv, a na pitanje kako da se opredelio za muziku, a posebno za violinu, kaže da mu je to došlo nekako spontano. U prodici nema muzičara pa on dođe kao neki izuzetak.

„Violinu sam počeo da sviram sa  devet godina i nije sve krenulo baš kako sam očekivao jer je tu bilo i malo problema, ali  je kasnije sve išlo kako treba. Počeo sam da vežbam sa profesorima sa fakulteta, napredovao brzo i bio sam zadovoljan sobom, a kada ste zadovoljni svojim radom onda vam nije ništa teško, pa ni višečasovno vežbanje da bi ste bili još bolji“, kaže Luka koji je  i Nižu muzičku školu završio nekako ubrzano.

Pred sobom sada ima nove planove. Uglavnom se radi o koncertima. Već u maju planira koncert u Nišu i još nekoliko koncerata po Srbiji. Čekaju ga i takmičenja.

„Za neke dalje planove tu je master. Planiram i da odem van Srbije na usavršavanje. O tome koja bi to zemlja  bila razmišljam. Uglavnom idemo za dobrim profesorima kod kojih možemo da se usavršavamo. Ponekad i novac može da presudi, pa izaberemo univerzitete koji nude dobre stipendije. Počeo sam već da razmišljam o tome, ništa nije još definitivno, ali mi se u glavi „vrti“ Amerika“, kaže Luka.

Lukina druga velika ljubav su oltajmeri. Njegov mezinac je ajkula citroen iz 1973. godine. Pored violina ona je moja druga ljubimica.

                 Violinista koji traži dobru violinu!

Najmlađi student Univerziteta u Nišu sada se nalazi pred velikim izazozov. Morao je zbog fakulteta da nabavi novi instrument jer stara violina na kojoj je do sada svirao ne može više da odgovori njegovim zahtevima. Trenutno svira na violini koju je pozajmio, ali koja će biti njegova kada je bude platio. Cena je 4.000 evra,  a rok plaćana je 1.maj koji se vrtoglavo približava. Njegova porodica koja mu je podrška u svemu ne može da nađe ovaj novac, pa se Luka obraća svim ljudima dobre volje i  velikog humanog srca da mu pomognu da zadrži instrument koji mu je preko potreban. Oni koji žele da mu pomognu, znaju gde mogu da ga pronađu, na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com