Kultura

„Lubarda – Jedna priča“ u Galeriji savremene likovne umetnosti

Izložba Lubarda – Jedna priča biće svečano otvorena u Nišu u Umetničkom paviljonu u Tvrđavi 13. oktobra u 19 časova i trajaće do 10. novembra.

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Foto: AQUARIUS_nitrolak na lesonitu, Kuća legata_Legat Petra Lubarde

Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.

Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa Kuće legata, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”.

Izložba obeležava i 115 godina od rođenja Petra Lubarde, i predstavlja prvo gostovanje u ovoj međuinstitucijalnoj saradnji van Beograda.

Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra „Odbrana”.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i autorska vođenja o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com