Virus Korona

Lončar: Epidemiološka kriva će se promeniti kada se mi promenimo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao za RTS da moramo da shvatimo da je suština u tome kakva je svest građana prema koronavirusu. Dodaje da se nalazimo u situaciji da je korona ušla u porodice i da je jedini lek za to izbegavanje kontakata.

On je naveo da je cilj da se građanima kaže istina kakva god da je, bez namere da se neko plaši, da se nešto preuveliča ili smanji.

Istakao je da se do danas, posle ovoliko vremena, i dalje ne zna dovoljno o koronavirusu.

“Zato predlažem da se koncentrišemo na ono što znamo. Ono što je dokazano, da su ovi brojevi direktno srazmerni našem odnosu i našem ponašanju prema koronavirusu”, poručio je ministar.

Dodaje da ne postoji nijedna mera, osim potpunog zatvaranja, za koju može da se kaže da će dati 100 odsto rezultat, i da se to videlo u Evropi i svetu.

Rekao je da zasad ima mesta za pacijente, ali da ne mogu svi da budu zbrinuti u Beogradu.

Zlatibor Lončar je rekao da je zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika, i da je njih 62 na bolničkom lečenju.

Ističe da su to ozbiljni resursi, i da je većina tih ljudi apelovala da ne dođemo u ovu situaciju.

Ministar je apelovao na ljude da ne idu na žurke, na ilegalna mesta i u iznajmljene kuće.

“Nemojte da odlazite na ta mesta, ako vas neko poziva i organizuje to, ne znači da je bezbedno i da je to u redu”, rekao je minsitar.

Apelovao je na svest građana, da razumeju u kakvoj se situaciji nalazimo i da ne dođemo u situaciju da se popune sva mesta u Srbiji.

“Ljudi, nema kontakta. U narednih par nedelja nema kontakta, da izađemo iz ovoga, i zato nam je potrebno jedinstvo”, naveo je Lončar.

Ponavlja da je suština na promeni svesti, da utičemo jedni na druge. Kako kaže, nije sramota da se ne pozdravljamo, da se ne ljubimo i ne grlimo, da ne idemo na muziku ovih dana, da ne budemo blizu.

Ponavlja da je suština u tri stvari: da nema kontakata, da se što češće peru ruke i da se nosi maska.

Kako poručuje, ako većina to shvati i utiče na ljude da se toga pridržavaju, onda imamo svetlo na kraju tinela, i čekamo da se pojavi vakcina, a to je rešenje.

“Sve ostalo je priča sa kojom nećete doću ni do jednog zaključka”, rekao je Lončar.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com