Društvo

Lončar: Od kraja marta BEZ lista čekanja

Prvi pacijenti već su smešteni, a u prvu posetu danas je došao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Novi niški Klinički centar uveliko prima pacijente, radi se dijagnostika a prve operacije biće obavljene već u četvrtak 28. decembra.

Osim razgovora sa pacijentima ministar Lončar, obišao je i prostorije gde se obavlja radioterapija (bunker) gde je smešten akcelerator.

“Danas je istorijski dan za dva i po miliona ljudi sa juga Srbije. Pacijenti već leže u novom Kliničkom centru i uslove iz ove zgrade porede sa hotelima sa pet zvezdica. Sada ova zgrada mora da uđe u normalan proces rada, to neće doći tako brzo”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Nišu.

Niš je dobio najnoviji akcelerator.

“Instaliran je novi akcelerator, slede testiranja i za par nedelja on će biti u kompletnoj funkciji, da se na njemu zrače pacijenti. Smanjena je lista čekanja sa 800 na 250 ljudi, do kraja marta ne sme da bude lista čekanja”, kaže Lončar.

“Za tri dana kreće operativan program, dijagnostika se uveliko radi, urađeno je 26 magnetnih rezonanci i 16 skenera i tu su pacijenti koji će i danas biti pregledani”, rekao je Lončar.

On je obećao da će nastaviti da obilazi ovaj centar i kontroliše rad.

Novi niški Klinički centar svečano je otvoren prošle nedelje u prisustvu visokih zvanica. On ima više od 50 hiljada kvadrata, ukupno 17 operacionih sala i 630 kreveta koji su jedinica za sebe. Samo u aparate je uloženo oko 16 miliona evra dok izgradnja same zgrade vredi 35 miliona evra.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com