Društvo

Lokalni mediji u Srbiji u najtežem položaju u novijoj istoriji

Lokalni mediji u Srbiji sada su u najtežem položaju u svojoj novijoj istoriji, a iz takvog položaja ne može da izadje dobra medijska slika i medijske kuće ne mogu da ostvaruju javni interes, izjavio je u Nišu generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.

Prema njegovim rečima mediji u Srbiji, prvenstveno lokalni, posle usvajanja seta medijskih zakona, dobijaju izmedju 25 i 30 odsto novca koji im je ranije bio dostupan iz budžeta, što je dovelo do “pomora” lokalnih medijskih kuća,

“Stav UNS je da lokalne samouprave treba da izdvajaju oko dva odsto realizovanog budžeta za prethodnu godinu da bi se vratile na nivo koji su izdvajale za medije pre donošenja seta medijskih zakona. Taj procenat ne bi morao da važi za velike gradove – Niš, Novi Sad, Beograd, koji imaju velike budžete “, rekao je Brajović na tribini “Javnost, mediji i lokalna samouprava” u Skupštini grada Niša

Brajović je istakao da UNS smatra da nova medijska strategija treba da služi za izmenu seta medijskih zakona i da pomogne da se mediji spasu od posledica prethodne strategije i zakona.

“Važeća medijska strategija i set zakona ne predvidjaju sankcije i doveli su do toga da projektno finansiranje postane spisak preporuka i ‘lepih želja’, a ne obaveza lokalnih samouprava”, kazao je Brajović i dodao da je problem u projektnom finansiranju i loš odabir komisija za ocenu medijskih projekata, koje često postavljaju “onako kako odgovara lokalnim vlastima”.

Tribini UNS-a organizovan je sa ciljem unapredjenja komunikacije izmedju gradjana, medija i lokalne vlasti kroz projektno finansiranje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com