Region

Lokalitet Kulina posle 1.500 godina dostupan za posetioce (VIDEO)

Arheološko nalazište Kulina u selu Gradište u opštini Merošina ponovo će biti dostupno za posetioce, ali ovog puta, oni će moći da „prošetaju“ lokalitetom preko 3d animacije, zahvaljujući projektu Narodne biblioteke.

Foto: printscreen projekta

3D modeli su zasnovani na istorijskim podacima formirani su za objekat bazililike, cisterne za vodu, stepeništa i svodove.

„U blizini Merošine nalazi se istorijsko-arheološko nalazište Кulina koje potiče iz 6 veka nove ere, iz vremena rimskog carstva i čuvenog cara Кonstantina koji je rođen u Nišu i priznavanjem Hrišćanstva zauvek upisao Niš, Srbiju u kulturnu mapu sveta. Glava carice Teodore je pronađena baš u Кulini. Za ovo nalazište zainteresovani su i posetioci, ali ono je toliko devastirano, urušeno iako je otkriveno pre čitavih 40 godina, da se tamo nema šta videti“, rekao je direktor Narodne biblioteke u Merošini Miloš Milošević.

Milošević objašnjava da su upravo zahvaljujući projektu  i  uz pomoć IT stručnjaka i dostupnih istorijskih činjenica uspeli da „virtuelno naprave – izgrade“ ponovo ovaj lokalitet posle skoro 1500 godina.

„Pomoću savremenih tehnika možemo da se krećemo u prostoru dvorišta, starog rimskog rezervoara vode i bazilici sa početka Hrišćanstva, saznamo o istorijskim činjenicama toka doba. Ideja je da se obnovi interesovanje i pomogne da se Merošina predstavi turističkim posetiocima Niša i ovog kraja jer je na samo 15 tak kilometra, podigne nivo kulture, podigne nivo turističke ponude i da se pokrene interesovanje stručne arheološke javnosti i dođe i do materijalne obnove ovog lokaliteta“, istakao je Milošević.

Pomoću virtual reality naočara, dronova i formiranja dve multimedijalne tačke, lokalno stanovništvo ali i turisti mogu iskusiti utisak virtualne šetnje kroz istoriju u objektima od pre 1500 godina. Projektom će se generisati i virtual reality aplikacije Кuline za „prikazivanje – virtuelno kretanje“ na internetu i za mobilne telefone.

Foto: printscreen projekta

Takođe projekat će u okviru faza i aktivnosti projekta promovisati rezultate projekta, podići stručno organizacione kapacitete u oblasti kulture i turizma, izvršiti obrazovanje mladih i uticati na stručnu javnost da se pokrene akcija revitalizacije i obnove istorijsko arheološkog lokaliteta Кulina, zaključio je Milošević.

Ključne reči

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close