Stari Niš

LJUDI I DANI STAROG NIŠA – I Niške poslastičarnice “pratile modu”

U “Švajcariji kolači po Bečkim receptima”

Niš je od davnina imao dobre kafane, ali i poslastičarnice. Pa kad prepiješ u kafani svratiš u poslastičarnicu da se zasladiš i osvežiš bozom ili limunadom, a kad se “sav ušećeriš” od niških slatkiša i “ako ti se bar malo i posmuči, a ti svrneš u kakvu kafanu …. pa posrčeš nekoliko šarenih fildzančića grčke kave” pisao je, peru vičan, još davne 1878. godine Milorad Popović – Šapčanin.

A opisujući niške poslastičarnice koje je kako kaže:

“…. kakav Makedonac ili Starosrbijanac otvorio, čitavi redovi tepsija gledaju u tebe, i ti u njih, i u njima one pite i baklave razne vrste zalivene medom, pa kadajfi (turski slatkiš)

…. opet zaliveni medom i šećerom, halva od oraha, ćetena i još nekakva

… Samo dosta dinara u dzepu i dobar želudac, pa da ne izađeš dok se ne ušećeriš.”

U godinama između dva svetska rata Niš je imao oko tridesetak poslastičarnica.

Kadaif

“Sladoled, sladoled hladan, sladoled …” – vikali su u tople letnje dane ulični prodavci, noseći sladoled Niškim ulicama u posebnim čuturama na leđima.

Ali, vreme se menjalo, nestajao je “orjent” sa niških ulica, sve se polako modernizovalo, pa i način prodaje sladoleda. Po ugledu na Beograd i Beč i u Nišu su se pojavila prva ručna kolica za prodaju sladoleda. Bila su moderna, lepa – živopisno ofarbana i sa najmanje dve vrste sladoleda.

Sećajući se tog vremena Stojanović kaže:

Poznati Niški poslastičar Teofilo Mihajlović, čiji potomci i danas drže poznate poslastičare, nabavio je takva kolica za uličnu prodaju sladoleda. On je, seća se Vidoje – “prvi nabavio i italijansku mašinu za sladoled i mašinu za pravljenje korneta.”

U Niškoj “glavnoj ulici” bilo je nekoliko poznatih i dobrih poslastičarnica koje su dugo, čak i posle rata opstajale. Ali poslastičarnice “Švajcarija” poodavno nema. Ostalo je samo ime skvera između Obrenovićeve i Dušanove ulice.

“Švajcariju” je držao polastičar Rade Dimitrijević i njegova supruga, a u “istoriju su ušli” kao prvi poslastičari koji su orjentalne poslastice zamenili evropskim kolačima. Nabavili su recepte iz Beča i Budimpešte i pravili su u svojoj poslastičarnici torte i kolače, šam i krem pite.

Tako su Evropski kolači došli i do Niša, a taj moderni, slatki asortiman prihvatili u i poznati poslastičari: Teofilo, Metodija, Najdanović, kasnije i “Pelivan”, pa Janko i mnogi drugi. Po dobrim tortama i sladoledom bila je poznata i poslastičara “Lipa”, ali ne samo po tome. Bila je i lepo i moderno opremljena, sva u mermeru i brušenom staklu. Sladoled se u “Lipi” služio u činijama od rostfraja.

Ali, Evropski kolači nisu izmenili mnoge druge poslastičarnice u kojima je i dalje bilo “ratlokuma u tabacima” i “sudžucima” i koji se žuti kao smilj i providi kao porculan, “a sav se osuo belim bademima … ”

A sudžuka i šećerleme je bilo, lepih tulumbi i orasnica, a osvežavalo se “porfirnim špricerom” od boze i limunade ….

Izvor: Niški Vesnik
Priredio: Novaković Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com