Kolumna

Ljubomora

Jutros smo nastavili tamo gde smo sinoć stali, pošto smo se ućutali od straha da ne uznemirimo komšije… a i ovi naši zidovi, ko da su od papira, ne možeš pošteno ni da se posvađaš u tajnosti. Kad se samo setim kako su se moji roditelji svađali, ma to je sve prštalo po stanu, al brate moj, to je bila gradnja, predratne zgrade, zidovi debeli pola metra, možeš bre da se svađaš i u radno i u neradno vreme, nema ko da te čuje.

Uvek je tako, čim pomenem Stanislavu. Moju najveću ljubav. A ja ne mogu da živim ako je ne pomenem bar jednom dnevno. Onih deset godina provedenih sa njom bilo je najlepših deset godina u čitavom mom životu. Tako je i šta tu ima da se krije. Uostalom, to može svako zaključiti, ako ne po drugom, ono po mojoj produktivnosti i kvalitetu onoga što sam u to vreme napisao. Najplodniji period mog stvaralaštva, slaže se s time i književna kritika. Ne trebaju mi tu ni stare fotografije i upoređivanje širine mog osmeha s prethodnim i potonjim, ni svedočenje prijatelja, ni nikakvi drugi dokazi. Piščina, bato, to sam postao zahvaljujući upravo njoj, mojoj najvećoj muzi. Mom prijatelju, sestri, bratu, ljubavi, duhovnoj vodilji. Mojoj Stanislavi.

Ona je znala za nju. Pa zaboga, i upoznala me je dok sam bio sa njom. Tu njenu netrpeljivost prema Stanislavi osetio sam još tada. Samo sam mislio da je profesionalne prirode. Da je ne može podneti zato što je u likovnim krugovima još tada Stanislava važila za najboljeg savremenog slikara regiona.

Prvo što je zatražila od kada smo zajedno je da skinem moj portret s potpisom Stanislava S. „Onda kad naslikaš bolji“ – rekao sam joj sa smeškom. Da me je pažljivije pogledala, znala bi i sama ono što sam ja još tada znao: da će to biti nikad.

Stanislava je moja prošlost. Moja najlepša, najbogatija, najplodonosnija životna decenija.

Onda kada sam se razveo, zbog nje, nestalo je i magije koja je nas dvoje održavala toliko dugo.

I zašto, onda, da ja tebe pitam, zašto onda ova moja nije ljubomorna na onu koja mi je bila žena, a Stanislavu ne može očima da gleda?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com