DruštvoKultura

Ljiljana Habjanović Đurović otvorila 58. Sajam knjiga

Poznata srpska književnica Ljiljana Habjanović Đurović otvorila je večeras 58. Sajam knjiga u Nišu i istakla da za nju svaki sajam knjiga predstavlja veliki praznik.

„Već 35 godina na sajmove knjiga odlazim kao pisac i svaki put se radujem kao da je prvi. Sajmovi su i dalje za mene mesta čarolije, ali i mesta na kojima obnavljam nadu da je ono što mi pisci radimo potrebno još nekom osim nama. U to nas uveravaju čitaoci. Oni čitajući knjige koje smo napisali daju smisao našem radu, a samim tim daju smisao jednom važnom delu našeg života. Jer pisci pišu za čitaoce. Bez čitalaca nema ni knjiga ni pisaca“, istakla je Habjanović Đurović u svojoj besedi.

Prema njenim rečima susret između knjige i čitalaca, istovremeno je susret između čitalaca i božanske milosti, pisac je tu samo blagosloveni posrednik. Dodala je da su knjižare, biblioteke i sajmovi knjiga mesta na kojima započinje to posredovanje.

„Sveto pismo kao najčitanija knjiga svih vremena uči nas da na početku svega beše reč i da reč beše u Boga. Ja verujem da su sve reči u Boga i da su sve knjige negde napisane, a da samo po neko od nas dobije tu milost da čuje, prenese i svojim imenom potpiše ono što mora biti rečeno. Kao čitalac bezbroj puta sam se uverila da nije svejedno za kojom knjigom posegnemo u pojedinim časovima svog života. Ako knjiga koju čitamo nudi odogovore na pitanja koja su nam važna, ako nas čini boljim, ako nas uči da potpunije razumemo i da više volimo ljude sa kojima i među kojima živimo, ako nam otvara novi svemir pitanja i makar nagovesti odgovore, ako nas natera da mislimo o svetu oko sebe, ali i o sebi, onda je ona prava“, izjavila je Habjanović Đurović.

Podsetila je da je Niš dao značajne pisce srpske knjižvenosti u prošlosti, ali i danas.

„Radujem se još jednoj prilici da čitaoci sretnu svoju pisce, ali i da pisci sretnu svoje čitaoce. Da u tom susretu obogate i učvrste ono tanano tkanje koje su među njima stvorile reči napisane u knjigama. Radujem se prilici da čitaoci pronađu knjige, da knjige osvoje čitaoce, da se još jednom na sve nas izlije milost božija. Neću reći neka sajam počne. Onog trenutka kada je prvi čitalac ušao u ovu halu i uzeo prvu knjigu sajam je počeo“, rekla je Habjanović Đurović.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, ustanove koja organizuje Sajam kazao je da se u niškoj hali ovog puta okupilo skoro 60 izlagača i da oni nude knjige koje zadovolje najrazličitije ukuse čitalaca, a jedan dan je posvećen deci i dečijoj literaturi.

„Mnogi su smatrali da knjiga neće uspeti da izdrži prilično tešku borbu sa modernim elektronskim medijima u digitalnom dobu, jer zašto bi se štampale ukoliko sve to možemo da imamo u elektronskoj formi. Međutim, istorija civilizacije nam je pokazali da mediji nisu tek tako nestajali sa scene kada su dolazili novi. Nastanak fotografije nije potisnuo slikarstvo, animirani film nije potisnuo fotografiju. Knjiga ne nestaje i moraće da opstane u interesu naše civilizacije jer sve ono što danas imamo, imamo zahvaljujući knjizi“, izjavio je Savić.

Sajam knjiga u Nišu ove godine biće organizovan do 18. decembra, svakog dana od 10 do 20 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 150 dinara, a za grupne posete učenika i studenata košta 100 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com