DruštvoEkonomija

Ljajić: Razmatranje pomoći turističkim agencijama po završetku sezone

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da država želi da dodatno pomogne turističkim agencijama, koje su pretrpele štetu usled pandemije, ali da do eventualne pomoći može doći tek na kraju turističke sezone, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da do toga može doći tek kada se razmotri kakve su realne mogućnosti države i kako su agencije poslovale jer je ipak bilo nekih aktivnosti, mnogo većih nego što se na početku pandemije očekivalo.

Svesni smo gubitaka koje su neke agencije pretrpele, želimo da pomognemo ali moramo da sačekamo završetak turističke sezone, da podvučemo crtu, poručio je potpredsednik Vlade.

On je istakao da to ministarstvo ne želi da stvara lažna i prevelika očekivanja i naglasio da je i do sada u datim okolnostima bilo puno pomoći za ceo turistički sektor, posebno zahvaljujući uredbi o zamenskim putovanjima.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da posebnu pomoć države dobija sektor hotelijerstva, u kojem je najveći broj zaposlenih u oblasti turizma, napomenuvši da hoteli u velikim gradovima imaju gubitke jer nije bilo stranih gostiju.

Sada donosimo nov paket pomoći za hotelsku industriju čija je vrednost približno 1,5 milijardi dinara, rekao je Ljajić i dodao da je povećan broj gradova i opština koji ostvaruju pravo na tu pomoć sa 27 na 67.

On je podsetio na to da je turistički sektor jedini posebno tretiran u paketima pomoći koje je država dodeljivala privredi zbog pandemije, a to se odnosilo na pogodnosti kao što su isplaćivanje minimalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa i moratorijum na otplatu kredita.

Prema njegovim rečima, turistički sektor je mogao i da koristi povoljne kredite Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan odsto i ta aktivnost je još u toku.

Podsetimo, turistički radnici iz Niša, Beograda, Novog Sada i Kragujevca, održali su juče miran skup “10 minuta za spas turizma” kojim su želeli da skrenu pažnju države na svoj položaj i položaj svih turističkih radnika:

„10 MINUTA ZA SPAS TURIZMA“: Nema turizma bez turističkih vodiča

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com