Društvo

Litija u Duvaništu u čast Svetog Vasilija Ostroškog

U znak sećanja na 12. maj 1999. godine kada je više od 2.000 kasetnih bombi bačeno na naselje Duvanište, a pri tom niko nije stradao, u tom naselju danas je organizovana litija.

Sa organizovanjem litija meštani su krenuli još 2000. godine kako bi odali počast Svetom Vasiliju Ostroškom, čijom su milošću, kako svi u Duvaništu veruju, spašeni mnogi životi.

Foto: B.Lj.

Litiju koja se kretala od Mesne kancelarije Medijana do hrama Svetog Vasilija Ostroškog predvodio je Episkop niški Arsenije, a u povorci su se pored brojnih gradjana nalazili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, predsednik Skupštine opštine Medijana Žarko Ranković, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, predstavnici Vojske Srbije, gradskih ustanova i humanitarnih udruženja.

Obraćajući se gradjanima okupljenim ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog, Episkop niški Arsenije kazao je da su stanovnici Duvaništa i sve Nišlije svedoci molitve Svetog Vasilija Ostroškog, kojom je zaštitio naselje i njegove žitelje 1999. godine, kada su bombe padale svuda oko nas.

„Silu Svetog Vasilija čini gospod Isus Hristos. Nije Sveti Vasilije sam po sebi čudotvorac, već njega gospod naš Isus Hristos u kojeg je verovao, kome se molio čitavog svog života, čini tako velikim čudotvorcem. Nadamo se da ćemo smoći snage i sredstava da završimo hram i da iduće godine u hramu večernjom službom i svetom liturgijom proslavimo Svetog Vasilija“, rekao je Episkog niški Arsenije.
Predsednik GO Medijana Nebojša Kocić rekao je da ove godine obeležavamo 20 godina od kako je Sveti Vasilije spustio ruku na Duvanište i sačuvao živote naših sugradjana.

Foto: B.Lj

„U znak sećanja na 12. maj 1999. godine nikao je hram koji je mesto okupljanja, sećanja na prošlog i pogled u budućnost. Hram još raste. Njegovim podizanjem odužujemo se Svetom Vasiliju“, istakao je Kocić.

Foto: B.Lj.

Na tremu ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog održana je večernja služba, a u nedelju 12. maja biće održana Sveta arhijerejska liturgija. Služiće je Episkop niški Arsenije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com