Društvo

Lisica ušetala do četvrtog sprata zgrade u Dušniku i preplašila stanarku

Meštani sela na području opštine Gadžin Hana, u podnožju Suve planine, sve češće i usred bela dana viđaju lisice u dvorištima kuća, na obližnjim livadama i njivama, ali Violeta Milenković iz Donjeg Dušnika je tu divlju životinjom pre dva dana zatekla ispred ulaznih vrata svog stana u stambenoj zgradi u kojoj živi sa porodicom.

Njeno iznenadjenje bilo je utoliko veće jer se zgrada nalazi u samom centru Donjeg Dušnika, tik pored regionalnog puta koji Dušnik povezuje sa Babušnicom, a njen stan je na poslednjem, četvrtom spratu.

Milenković je kazala da se „oči u oči“ sa lisicom našla kada je ujutru oko 6,30 krenula na posao u fabriku.

„Lisica je verovatno u zgradu ušla još tokom noći jer su ulazna vrata ostala odškrinuta. Kad sam otvorila vrata stana, uplašila sam se i ja, ali se i ona uplašila. Pobegla je desetak stepenica niže do prvog odmorišta i stala kao „ukopana“ kod saksija sa cvećem“, rekla je Milenković.

Kazala je da, kada se malo pribrala, pokušala da otera lisicu tako što je bacila papuču ka njoj, ali se životinja nije pomerila ni za milimetar.

„Nisam znala šta da radim, bila sam sama u stanu, pošto su u to vreme suprug i sinovi bili u Nišu. Plašila sam se da prodjem pored lisice, mada se nije pomerala. Nije htela da pobegne, a vreme je prolazilo i bilo je jasno da ću da zakasnim na posao, tako da sam morala nekog da pozovem u pomoć“, izjavila je Milenković.

Dosetila sam se, dodala je, pozvala rođaka koji takođe radi u fabrici „Elid“ u Dušniku.

„Sve vreme dok sam čekala da moj brat dođe, a to je jedno pola sata, lisica se nije pomerala, samo me je gledala. Brat je došao noseći jedan mali prut i isterao je iz zgrade. Prišao joj je sasvim blizu i izašla je iz zgrade polako, korak po korak“, rekla je Milenković.

Dodala je da se više i ne čudi što se lisice šetaju svuda redom u Dušniku, ali i po čitavom Zaplanju „jer ljudi je sve manje, a lisica sve više“.

Isto to potvđuju i ostali meštani uz podsećanje da je na ulazu u to mest između dva svetska rata pisalo „Varošica Donji Dušnik“, da je mesto svojevremeno bilo centar opštine sa bolnicom, školom sa oko 400 učenika, fabrikom, zadrugom, policijskom stanicom i javnim kupatilom.

Meštani kažu da je Dušnik svojevremeno imao više od hiljadu stanovnika, a sada ni polovinu tog broja.

Prema njihovim rečima, od početka godine u mestu nije rođena ni jedna beba, a umrlo je deset meštana. Takva situacija se, dodali su, ponavlja već godinama tako da j broj djaka osmogodišnjoj osnovnoj školi, koju osim dece iz Dušnika pohađaju još i deca iz sedam okolnih sela, spao na sve svega dvadesetak.

Kada nema ljudi, kazali su meštani, lisice se slobodno šetaju, a ove godine su napravile veliku štetu domaćinstvima, jer su im odnele na desetine kokošaka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com